Odborníci prověří stav irských bank, země však prý krizi zvládne

Do Irska dnes míří tým odborníků z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Přímo v Dublinu se chtějí seznámit se skutečným stavem irských bank. Konkrétní finanční podporu ale země oficiálně stále odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Irsko tvrdí, že krizi je schopné zvládnout bez cizí pomoci. Není také ochotné zvýšit daně právnických osob, které jsou dnes jen dvanáctiprocentní.

Podle některých informací ale dělí Dublin od přijetí finanční podpory už jen dny. „Pokud budou problémy bankovního sektoru nad naše síly, pomoc Evropy uvítáme," uvedl irský ministr financí Brian Lenihan.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Irsku s ředitelem Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michalem Mejstříkem

Na přijetí podpory ze strany evropské unie tlačí hlavně velké země jako Německo, Francie a Velká Británie. Podle nich jsou neřešené irské problémy hrozbou pro celou eurozónu. Jen německým bankovním domům dluží 138 miliard eur.

V záchranném mechanismu je pro případnou pomoc zemím eurozóny připraveno 750 miliard eur.

Malé země v čele s Lucemburskem ale trvají na tom, že se nemá Irsko do ničeho nutit. Podle lucemburského premiéra Jean-Clauda Junckera, který předsedá euroskupině, má Irsko zajištěné splácení svého státního sluhu do poloviny příštího roku.

Ministr financí Miroslav Kalousek sice chápe nervozitu některých zemí, které touží po jasném vyjádření vedoucím k uklidnění trhů, na Dublin by proto ale neměly vyvíjet nátlak.

Finanční situace Irska není hlavní problém

„Nedomnívám se, že by měly velké státy tlačit na Irsko, ať si řekne o pomoc za každou cenu, i když teď je ještě přesvědčeno, že to není zapotřebí,“ oznámil Kalousek.

Podle Michala Mejstříka, ředitele Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a člena NERVU II, však nejde jen o obavy Německa o irské dluhopisy v hodnotě 138 miliard eur, které německé banky drží.

„Momentálně situace financí Irska není sama o sobě problémem. Jediným problémem je, že Irsko převzalo v minulosti garanci za veškeré vklady a závazky do irských bank, které jsou většinou národními vlastníky. Tito domácí vlastníci zejména společně s investory do realit v minulosti vytvořili na trhu realit obrovskou bublinu,“ říká.

Jak Mejstřík dodává, stát má zatím financí dost, ale nechce v bankách intervenovat. „Banky jsou ale pod tlakem depozitérů, kteří začali z bank vybírat. Řada bank už hlásí odliv úspor směrem do zahraničí či zahraničních poboček. Padly dokonce návrhy irské banky prodat zahraničním investorům. Teď ale nikdo nemá velký zájem o investice do takto horkého zboží.“

Mejstřík: "Irsko nakonec pomoc bude muset přijmout"

Podle Mejstříkova názoru Irsko nakonec nebude muset přijmout pomoc kvůi tlaku ostatních států, ale spíše kvůli situaci samotných bank. „Pokud bude pokračovat postupné opouštění úspor, garantor bude muset ukázat, že za bankami stojí, a k penězům, které do bank nalil, bude muset přidat další,“ domnívá se.

Přijatá pomoc, která by mohla vést ke zvýšení dvanáctiprocentní daně pro právnické osoby by mohla prý také zapříčinit snížení konkurenceschopnosti irského exportu, míní ředitele Institutu ekonomických studií FSV Mejstřík.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Jaromír Marek, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme