Odborníci zvažují klady a zápory daňové amnestie

Měla Česká republika zavést daňovou amnestii nebo ne? Tak o této otázce se v těchto dnech diskutuje v odborných kruzích. Česko totiž hledá každou korunu, která by mohlo pomoci snížit schodek státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Na zahraničních kontech mají Češi podle odhadů daňové správy ministerstva financí v přepočtu desítky miliard nezdaněných korun a daňová amnestie by státu mohla přinést několik miliard korun.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík ve Světě o desáté řekl, že na postu šéfa financí amnestii odmítl. "Problém, že by si poctiví poplatníci mohli připadat jako hlupáci, je morálním hazardem."

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík se ve Světě o desáté pro amnestii nevyslovil

Způsobů, jak vybrat eventuálně daňové doplatky je více a nemusí to být plošná opatření jako je amnestie. Připomněl instituty účinné lítosti, odpuštění penále atd. "Nástroje k dispozici jsou."

Zatím poslední evropskou zemí, která slíbila beztrestnost lidem, kteří zpětně zaplatí daň ze zatajených příjmů, je Itálie. "Nic není černobílé, samozřejmě určitá část peněz se mobilizuje. Otázkou je, jaký to má zpětné efekt na platební morálku daňových subjektů."

"Prostě stát říká - nastavil jsem určitá pravidla. A čas od času neplatí. Pokud si na to daňové subjekty zvyknou, tak to může mít i devastující efekt," varoval Mertlík.

Milan Kopp, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme