Odbory budou po vládě žádat miliardy pro dopravní stavby

Financování fondu dopravní infrastruktury bude jedním z hlavních témat dnešního jednání tripartity. Odbory i zaměstnavatelé se minulý týden pokoušeli neúspěšně prosadit devět miliard korun pro rezort dopravy. Vláda ale nakonec souhlasila s částkou o více než polovinu nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Zleva prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. | Zdroj: ČTK

Odboráři budou na tripartitě znovu usilovat o dalších pět až šest miliard pro fond dopravní infrastruktury. Nelíbí se jim, se ministr dopravy Pavel Dobeš na posledním zasedání vlády smířil jen s miliardami čtyřmi.

Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka přijde Česká republika bez navýšení rozpočtu o peníze z evropských fondů.

„Je trestuhodné nevyužít peníze z operačních programů Doprava, které jsou v Bruselu k dispozici a skutečně na každou kofinancovanou korunu dostaneme koruny čtyři.“

Odbory podle něj budou požadovat takový rozpočet, který nepovede k propouštění v důsledku seškrtání investic

„Naopak budeme žádat, aby se investovalo do výstavby, což má samozřejmě multiplikační efekty, zaměstnaností počínaje a spotřebou, platbou daní a nečerpáním sociálních dávek konče,“ uvedl šéf Odborového svazu dopravy.

Také zástupci zaměstnavatelů si myslí, že vláda šetří na špatném místě. Radiožurnálu to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

„Myslíme si, že je potřeba investovat do věcí, které jsou návratné a které jsou infrastrukturální a vzdělanostní, a naopak spořit na věcech, které jsou zbytné. Myslíme si, že je potřeba přehodnotit řadu různých rozpočtů, viz například ministerstvo zahraničí, rušení ambasád, které už je naplánované, obrana a tak dál.“

„ Myslíme si, že je potřeba se na to podívat s tím, že už je opravdu silná krize a je potřeba vidět věci v reálné hodnotě,“ tvrdí Juříček.

Petr Kořínek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme