Odbory budou žádat vyšší platy

Českomoravská konfederace odborových svazů doporučila svým členům, aby při kolektivním vyjednávání na příští rok požadovali nejméně sedmiprocentní růst mezd a platů. Odboráři předpokládají, že to je přiměřená částka, která předvídá růst ekonomiky a inflace v příštím roce. Prezidentu Svazu průmyslu Jaroslavu Mílovi se to ale nelíbí. Vidí v tom šíření nákazy, kterou vyvolala vláda tím, že rozhodla o zvýšení platů policistů a dalších státních zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Českomoravská konfederace odborových svazů doporučila svým členům, aby při kolektivním vyjednávání na příští rok trvali v průměru na nejméně sedmiprocentním růstu mezd a platů. "Protože se domníváme, že výkonnost ekonomiky tomu odpovídá a vzhledem k tomu, že v příštím roce se očekává inflace mezi 3-4 procenty, tak je potřeba docílit tohoto čísla, aby byl aspoň mírný nárůst reálných mezd," potvrzuje předseda Svazu Milan Štěch. "Samozřejmě výsledky vyjednávání se budou lišit podle situace ve firmách, podle současné situace, kterým se daří, měl by být růst vyšší, kde se nedaří, že tam nebude růst tak vysoký."

Na vině je nárůst platů policistů, říká prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl. "Jestliže jednorázově přidáme policii nebo dalším složkám ve státní správě tak výraznou sumu, jako se stalo, tak ta mzdová nákaza se začne rozšiřovat nejen ve zbytku státní správy, ale bude se rozšiřovat i do podniků. Ale podnikatelé narozdíl od vlády, aby lidem mohli dát na mzdy, musí nejdříve vydělat. Bohužel vláda si na ty mzdy půjčí a výsledkem je neustále rostoucí deficit státního rozpočtu, zadlužení země a zhoršení ratingu pro tuto zem."

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme