Odbory by chtěly v Česku zavést takzvaný kurzarbeit

Odboráři chtějí, aby Nečasova vláda zavedla program zkrácených pracovních úvazků - takzvaný kurzarbeit. Radiožurnálu to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS | Foto: Tomáš Adamec

Programem nazvaným "kurzarbeit" se snažila snížit nezaměstnanost vláda v Německu. Jeho princip je v tom, že firmy místo propouštění zaměstnanců zkrátí jejich pracovní dobu. Podle Zavadila by stejný model pomohl i v Česku. Proti návrhu prý není ani premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem také o tom, jaká jsou úsporná opatření a nejnovější navrhované změny v zákoníku práce

„Mluvil jsem s ním po telefonu, když zrovna shodou okolností měl jet do Německa na návštěvu ke (kancléřce) Merkelové. A já jsem zažil Merkelovou, která na sjezdu DGB řekla, že co se týče kurzarbeitu, že k tomu neměla v první fázi nějakou důvěru, ale že se přesvědčila o tom, že pomohl německé ekonomice,“ uvedl Zavadil a dodal:

„My jsme přesvědčovali vládu Jana Fischera, tak to samé budeme chtít po vládě Petra Nečase. Ten princip je jednoduchý, já si myslím, že není potřeba nic vyhledávat. Je potřeba jenom vzít ten princip kurzarbeitu, který je v Německu. Proč vymýšlet něco, co je vymyšlené?,“ řekl Jaroslav Zavadil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Jakub Šídlo, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme