Odbory: Česká ekonomika příští rok neporoste, HDP klesne

Odbory předpokládají, že česká ekonomika příští rok neporoste. Nevylučují ani propad hrubého domácího produktu o dvě procenta. Vyplývá to z odborové analýzy, o které hovořil v České televizi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Zakázkovou náplň se bohužel zatím nevyvíjí příznivě. Některé firmy stahují zpět výrobu do západoevropských zemí. Řeší tak svoje problémy i částečně na úkor našich. Myslíme si, že vývoj především ve Spojených státech není zejména po finanční stránce stále příznivý. Pravda je, že nevíme, jak dlouhé bude zpoždění u nás. Pravděpodobně také zasáhne oblast služeb," řekl Štěch.

Odboráři také navrhují zavést takzvaný kurzarbeit - tedy zkrácený pracovní týden s plnou mzdou pro zaměstnance, kteří se budou dále vzdělávat. Odbory zároveň doporučují založit speciální fond pro podporu zaměstnanosti, do něhož by odváděli zaměstnavatelé část příjmů.

Se zvyšováním podpor a výdajů do sociálního systému nesouhlasí zástupci Národní ekonomické rady vlády. Podle člena NERVu Vladimíra Dlouhého je důležité se poučit z celosvětové ekonomické krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle člena NERVu Vladimíra Dlouhého je důležité se poučit z celosvětové ekonomické krize.

"Musíme změnit systém v tom smyslu, že je zde obrovské množství lidí, kteří na sociálním systému parazitují. Je to něco, čeho se politici bojí, nechtějí do toho kousnout jako do kyselého jablíčka. Souvisí to s mnoha věcmi, včetně romské populace. A to je ještě kyselejší jablíčko," řekl Dlouhý.

Česká národní banka očekává v nové prognóze v příštím roce růst HDP o sedm desetin procenta. Ministerstvo financí počítá s růstem o tři desetiny procenta.

Ondřej Kapic, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme