Zpomalování práce a poukazování na zhoršující se podmínky. Odbory chystají v České poště třídenní stávku

Chystaná třídenní stávka dvou menších odborových organizací na České poště bude mít formu snižování tempa práce na jednotlivých pracovištích. Stávky za zlepšení pracovních podmínek na poště se má zúčastnit 9000 pracovníků, tedy třetina zaměstnanců podniku. Vedení pošty nepředpokládá, že by se ke stávce někdo ze zaměstnanců připojil, služby bude poskytovat standardně a provoz podle jeho vyjádření nebude narušen.

Praha (Aktualizováno: 22:54 27. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Stávka se uskuteční, protože jednání o zřízení odborné pracovní skupiny s generálním ředitelem Romanem Knapem zatím ztroskotala (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Stávka se uskuteční, protože jednání o zřízení odborné pracovní skupiny s generálním ředitelem Romanem Knapem zatím ztroskotala. Odborové organizace Nezávislé odborové sdružení pracovníků České pošty (SOS-21) a Národní odborový sněm České pošty to v úterý uvedly ve společné tiskové zprávě

Česká pošta se rozparceluje do podniků. Interní dokument ukazuje plány vedení

Číst článek

„Stávka na dny 29. září až 1. října bude mít formu pasivní rezistence (snižování tempa práce), se striktním dodržováním technologických postupů vydaných zaměstnavatelem a se striktním dodržováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) na všech pracovištích České pošty,“ uvedl předseda Nezávislého odborového sdružení pracovníků České pošty Filip Janovský.

„Během této třídenní stávky budou všichni účastníci stávky zaznamenávat veškeré pochybení v oblasti Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a zhoršující se pracovní podmínky zaměstnanců.“

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka předseda jedné z těchto dvou menšinových odborových organizací nebyl v minulosti schopen doložit existenci jediného zaměstnance, kterého zastupuje, a ani sám není zaměstnancem České pošty.

„Vedení jednoho z největších zaměstnavatelů v ČR nepředpokládá, že by se do stávky kdokoli zapojil. Česká pošta žádné informace, že by někdo stávkoval, nemá. Oba pánové přes veškeré výzvy žádné počty stávkujících nedodali,“ sdělil.

Zřízení pracovní skupiny

Vytvoření pracovní skupiny, která by řešila přetěžování zaměstnanců a nevyhovující pracovní podmínky na poštách, slíbil Knap po jednání s odboráři na začátku září. Vytvořená pracovní skupina je ale podle odborů nefunkční a nehodlá konstruktivně řešit problémy zaměstnanců.

Vláda nenašla s odbory dohodu o růstu platů. O návrzích budou jednat experti

Číst článek

V polovině září navíc vedení podniku vydalo prohlášení, podle kterého Česká pošta beze zbytku respektuje zákoník práce a pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a zaměstnanci nejsou v žádném případě přetěžováni. Odboráři poté zřídili vlastní pracovní skupinu bez účasti managementu.

Veškeré výstupy a konkrétní zjištění v oblasti dodržování Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci mají pošťáci zasílat odborovým organizacím a ty je postoupí orgánům státní správy, jejichž hlavním úkolem je kontrola dodržování povinností plynoucích z pracovněprávních předpisů.

„Současný návrh dvou odborářů stavět paralelní orgány na České poště na následujících pět let a suplovat funkce standardních, zákonných dozorujících orgánů státního podniku a manipulovat s informacemi, které ze zákona nemohou být poskytnuty, zablokovaly další snahy o řešení problémů. Nabídka na ustanovení pracovní skupiny, která bude řešit konkrétní námitky, stále trvá,“ dodal Vitík.

Česká pošta zaměstnává 27 tisíc lidí a provozuje 3200 poboček. Podnik je od roku 2018 ve ztrátě. Odboráři pošty naposledy stávkovali před pěti lety za vyšší mzdy.

Na poště je celkem deset odborových organizací. Většina z nich oznámila, že se ke stávce nepřipojí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme