Odbory chtějí více chránit polské listonoše před psy

Mezi pošťáky a psy panují zvláštní vztahy. Nikdo už zřejmě nezjistí, kdo koho první pokousal. Jisté ale je, že od té doby se listonoši a ochránci našich příbytků většinou silně nesnášejí. V Polsku vymýšlejí způsob, jak alespoň částečně zmírnit následky této zakořeněné nenávisti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poštovní schránky

poštovní schránky | Foto: Marián Vojtek

V Polsku ročně pokouše pes dvě stě listonošek, kurýrů nebo doručovatelů obecně. To už je dost na to, aby se násilím, které psi páchají na lidech, začaly zabývat odbory - a hned ty neslavnější.

Svaz Solidarita žádá, aby nemocenská pokladna kousnutí klasifikovala jako nemoc z povolání. Oběti psích útoků by pak dostávaly výrazně větší odškodné za tyto pracovní úrazy. Polští doručovatelé ale nechtějí čekat až je zvíře napadne a berou prevenci do vlastních rukou.

Na pochůzky se vybavují ultrazvukovou píšťalkou a slzným plynem. Pokud listonoše musí v jeho obvodu zastoupit kolega, první, na co se ptá, je seznam adres nebezpečných psů. Ty si každý pořádný polský listonoš vede ve zvláštním sešitu, který chrání jako oko v hlavě.

Drobné opomenutí může skončit bolestivě. Polská pošta marně žádá své klienty, aby schránky umísťovali na plotu. Vždy se najdou tací, kterým dělá radost pohled na doručovatele prchající před jejich psem.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme