Odbory chtějí změnit zákon o stávkách

Ústavní soud by měl podle odborů změnit zákon o kolektivním vyjednávání. Zrušit požadují část normy, která předpokládá, že stávku odhlasuje alespoň 50 procenta všech zaměstnanců. Zmizet by měl i požadavek na předání jmenného seznamu účastníků stávky zaměstnavateli, a to jeden den před jejím zahájením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka

stávka | Foto: Jan Rosenauer

Návrh vysvětluje šéf Konfederace odborových svazů Milan Štěch. "Stávka je proto, aby v případě, že budou neúspěšná všechna předchozí jednání, mohla ta slabší strana zaměstnanci, použít tento krajní prostředek a neměly by být činěny překážky, aby mohli toho práva využít a poslední případ přípravy stávky v hutích ISPAT ukazují, že snaha zastrašit lidi těsně před stávkou je značná, tudíž je třeba toto základní právo lépe pro občany ošetřit."

Norma předpokládá, že stávku odhlasuje alespoň 50 všech zaměstnanců. Zmizet by měl i požadavek na předání jmenného seznamu účastníků stávky zaměstnavateli, a to jeden den před jejím zahájením, "protože je velmi obtížné sehnat všechny zaměstnance a z toho nadpoloviční většinu, protože lidé se bojí vyjádřit, ale když potom k té stávce dojde, tak z praxe odborářů ze zahraničí víme, že se většinou spontánně přidají."

Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme