Odbory kritizovaly dohodu koalice

Odboráři dnes kritizovali ekonomické plány vlády. Koaliční dohodu označili za nesourodý dokument plný neprovázaných a protichůdných kroků. Zamýšlené snížení daní by podle nich vedlo ke zvýšení schodku veřejných rozpočtů, protože by chyběly peníze na zdravotnictví a důchody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů | Foto: ČMKOS

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch by si přál novou vládu, ale program, který předkládá trojkoalice, považuje za nebezpečný experiment.

Souhlasí s cílem snížit schodek veřejných rozpočtů, nelíbí se mu však cesta k němu. Plánovaný pokles daní z příjmu na 17 až 19 procent by podle Štěcha byl výhodný jen pro lidi s příjmem nad 30.000 korun.

"Osmdesát procent zaměstnanců by na tom bylo hůře a někteří výrazně hůře, polepšilo by si necelých 20 procent zaměstnanců. Polepšily by si samozřejmě finanční skupiny, zejména zahraniční investoři, takže si myslím, že by to dále českou společnosti příjmově a životní úrovní velice prudce polarizovalo," tvrdí Štěch.

Snížení daně z příjmu a zrušení daně z dividend, z převodu nemovitostí a daně darovací a dědické společně s daňovými prázdninami pro živnostníky by podle odborů připravilo rozpočet o více než 100 miliard korun. Nedostávalo by se pak na sociální výdaje.

Analytik Živnobanky Patrik Rožmberský namítá, že efekt snižování daní přijde později. "V daném fiskálním roce to může vést k prohloubení deficitu rozpočtu, nicméně dlouhodobější efekt snížení daní je v každém případě pozitivní a projeví se až v následujících letech," uvedl analytik.

To je ale podle šéfa odborů pozdě. "Lidé žijí teď a co je platné, že třeba za pět deset let to bude lepší. Třeba už se toho nedožijí, zejména ti staří," poznamenal Štěch. Pokud podle něj vláda nepodloží své záměry propočty a nesdělí, kde chybějící miliardy získá, zodpovědným poslancům prý nezbývá než kabinet nepodpořit.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme