Odbory kritizují škrty. Hasiči a policisté připravují stávku

Odbory kritizují vládní škrty ve státní sektoru. Podle nich povedou k odchodu odborníků do soukromé sféry, propouštění a v neposlední řadě i ke snižovaní platů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) přichází na zasedání vlády

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) přichází na zasedání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Pokud se uskuteční škrty, které vláda plánuje ve mzdách státních zaměstnanců, policejní a hasičské odbory jsou připraveny k protestním akcím.

„Resort ministerstva vnitra má rozpočet kolem 61 miliard a příští rok by měl být 50,3 miliard a musí se to projevit nejenom v investicích, provozních výdajích, ale i v platech. Tím by mohlo dojít k ohrožení bezpečnostní situace, protože hasičský záchranný sbor je povinen poskytnout obyvatelům ČR určitý standard za určitou dobu. Pokud by se musely uzavřít některé stanice, nebo by se snižovaly početní stavy, není možné, aby této povinnosti dostál,“ vyjmenoval možné následky předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter mluvil ve Stalo se dnes o dopadech škrtů v rozpočtu ministerstva vnitra

Z dřívější schůzky s ministrem vnitra Radkem Johnem si podle svých slov odnesl fakt, že snížení prostředků by se na platech mělo projevit deseti procenty, do provozních prostředků dalšími deseti procenty a do prostředků na investice pěti procenty.

„Poslední položka by ohrožovala obměnu techniky, která je zastaralá. V provozních prostředcích je už nyní situace tak napjatá, že už není, kam sáhnout. Co se týče snížení platů, každý si může udělat obrázek sám, jak jsou hasiči užiteční pro stát,“ položil řečnickou otázku předseda Odborového svazu hasičů.

Odbory, které sdružují hasiče a policisty, mají příslib jednání s ministrem vnitra Radkem Johnem, který v souvislosti se škrtech v jeho resortu varoval před ohrožením bzepečnosti státu.

John: Stát by mohl být v ohrožení

„Už když jsme hovořili o rozpočtu 2010, řekli jsme, že s koaličními partnery stále vyjednáváme o výši škrtů. To platí. Máme na to čas do 30.9. Rozhodně nechci, aby byla ohrožena tato země a její bezpečnostní standardy. Je to součást vyjednávání s koaličními partnery, která vedeme,“ řekl John.

Ministr údajně odborářům, zastupující hasiče a policisty, přislíbil další schůzku.

„Požádali jsme ministra o schůzku, která se uskuteční v nejbližším možném termínu. Ale zatím ji nemáme potvrzenou. Chápeme, že za těchto mimořádných situací se řeší jiné věci. Nicméně očekáváme, že v krátké době budeme vyzváni ke schůzce,“ sdělil Oberreiter.

Do jednání s ministrem vnitra jde předseda Odborového svazu hasičů s jasnými cíly:

„V první řadě chceme, aby dopad do platů policistů a hasičů byl co nejnižší, aby neodešli odborníci, kteří již mají nárok na výsluhu. Už dnes jsme dostali návrh zákona o dani z příjmu fyzických osob, kde je natvrdo řečeno zrušení výjimek ze zdanění. Výluhové náležitosti by tedy měly být zdaněny a restrikce se stále vrší.“

Odboráři se také chtějí sejít s premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Podle předsedkyně odborového svazu státních organizací Aleny Vondrové by měl stát hledat prostředky jinde.

„Myslím si, že po určitou dobu, dokud se nezlepší ekonomika země, by bylo potřeba o jedno až dvě procenta zvýšit přímé daně. Není možné řešit problém deficitu jenom přes výdajovou stránku a přes zvyšování nepřímých daní. Zatěžuje to obyvatelstvo a vede to ke snižování spotřeby. Už toto krácení platu povede k významnému omezení spotřeby a omezení ekonomického růstu,“ uvedla Vondrová.

Jan Richter, Martina Spěváčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme