Odbory: Modrá šance je pro bohaté

Českomoravská konfederace odborových svazů tvrdí, že Modrá šance z dílny ODS je především pro zdravé, majetné a bezdětné. Z oponentní analýzy, kterou odborářská centrála zveřejnila, dále vyplývá, že rodiny s dětmi by naopak Modrá šance poškodila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dům odborových svazů

dům odborových svazů | Foto: ČMKOS

Podle Českomoravské konfederace odborových svazů by na rovné 15procentní dani ODS vydělali jen lidé s příjmy nad třicet tisíc korun - naopak pro občany s nižšími příjmy by byla nevýhodná.

Reformy podle receptů ODS by jen v prvním roce mohly snížit příjmy státu o více než 130 miliard korun - říká šéf Českomoravské odborové konfederace Milan Štěch. Stále více lidí by se propadalo pod hranici chudoby - přitom z zatím pod ní žijí jen 4 procenta populace: "To je dobře, to je nejméně v Evropě." Ovšem při zásazích do systému by do chudoby upadly podle Štěcha tisíce lidí.

Modrá šance povede ke stagnaci hospodářství a polarizaci společnosti - varují dále odbory. Místopředseda ODS Petr Bendl nesouhlasí: "Je to lež. To by všichni ti vaši ekonomičtí experti měli odevzdat diplom a vrátit se na základní školu."

Podle expertů ODS Modrá šance naopak zrychlí ekonomický růst. Jako příklad fungování rovné daně uvádějí Slovensko. Odbory chtějí svou analýzou pomoci sociální demokracii - tvrdí nejsilnější opoziční strana.

Milan Kopp, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme