Odbory nabídly důchodcům právní pomoc ve sporech o slevu na dani

Odbory nabízejí důchodcům, že jim zdarma poradí v případných sporech se státem kvůli slevě na dani z příjmu. Zrušení daňového odpočtu pro vydělávající důchodce, který prosadila vláda, totiž považují za diskriminaci. Řada důchodců přišla na fígl, jak se zrušení daňové slevy vyhnout. To se ale nelíbí ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Někteří důchodci se na jeden den odhlásili z evidence penzistů, aby mohli slevu uplatnit. Ministr financí Miroslav Kalousek to ale považuje za obcházení zákona a hrozí, že jim daně finanční správa doměří.

„Je mi za ně trochu úzko. Daňová správa zajisté tyto případy vždy prověří. Pochopitelně někdo se může odhlásit na šest měsíců, někdo na rok, to je jeho rozhodnutí. A potom pochopitelně ta materie se změnila,“ prohlásil Kalousek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl expert odborů na důchodovou reformu Jaroslav Šulc

„Jestliže se někdo odhlásil na týden, nebo na první leden, tak ta materie zůstává zcela stejná. Je to typické účelové obejití zákona, to s sebou nese rizika pro toho, kdo to účelově obchází. To riziko je v doměření daně a v penále, které nebude prominuto.“

S tím ale odbory zásadně nesouhlasí. „Mně je úzko z toho, že napsal nešikovně znění zákona. Jestli je chlap, ať řekne, zpackali jsme zákon, nechali jsme tam tuto možnost, a jestli lidé legálně využijí toho, že ten zákon je špatně napsaný, čili chovají se podle dikce zákona, tak proč by za to měli být trestáni?“ ptá se expert odborů na důchodovou reformu Jaroslav Šulc.

Odbory nabídnou právní pomoc

"Jsme v právním státě, pevně doufám. A lidé se pouze domáhají svého práva v situaci, kdy už není možné se bránit tomu, jak vláda tvrdě seškrtala pro příští roky valorizace důchodů. Průměrnému důchodci se zvednou náklady o šest set korun a vláda to bude kompenzovat nějakými 150 korunami,“ dodává Šulc.

Odbory chtějí pracujícím důchodcům, kteří o slevu žádají, poskytnout právní pomoc. Lidé se na ně mohou obracet na jejich pobočkách v krajích.

„Těm lidem není jedno, jestli přijdou o 25 tisíc za rok, to jsou dva důchody. Stát bude na ty důchodce tlačit, aby tu žádost vzali zpátky, nebo vyhrožovat sankcemi. My jim nabízíme, že se za ně postavíme. Hledáme způsob, jak pro tyto případy vytvořit jednoduché řešení, jak jim právně pomoci,“ uzavírá Jaroslav Šulc.

O pozastavení důchodu požádalo téměř 28 tisíc pracujících důchodců.

Jaromír Beneš, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme