Odbory nechtějí další zákon o stávce. Drábek na něm ale dál pracuje

Odbory žádají zastavení práce na zákoně o stávce. Po dnešní schůzce lídrů tripartity to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Podle něj stačí současný zákon o kolektivním vyjednávání a není potřeba ho měnit. Tripartita také projednávala státní rozpočet pro rok 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek | Foto: Filip Jandourek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 na další zákonné úpravě pravidel stávky trvá, odborům ale částečně ustoupil.

„Dohodli jsme se s předsedou Českomoravské komory odborových svazů panem Zavadilem, že návrh věcného návrhu zákona o stávce jsem z vlády s vědomím a souhlasem vlády stáhl a poslal jsem ho znovu, již podruhé, do připomínkového řízení,“ uvedl.

To končí 31. července. Do té doby je podle ministra ještě prostor pro diskuzi.

Odbory chtějí znát návrh rozpočtu

Na dnešní schůzce se členové předsednictva tripartity dohodli také na tom, že by se měli v září sejít nad návrhem státního rozpočtu pro rok 2013.

Konkrétní čísla ale neřešili. Není však jisté, jestli na zářijové plénum přijdou odboráři v plném počtu, od jara totiž jednání tripartity bojkotují.

Předseda konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil dnes odmítl říct, jestli v případě rozpočtu udělají výjimku. Potvrdil pouze dohodnutý harmonogram.

„Zhruba 30. srpna by mělo být předsednictvo, které už by mělo být seznámeno s materiálem, který by potom měl být projednáván na plénu do 25. září tak, jak bylo řečeno panem premiérem. Jak se k tomu postavíme, to vám teď neřeknu,“ prohlásil.

Jan Herget, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme