Odbory: Nezaměstnanost zastaví dotované mzdy

Odboráři chtějí, aby stát zavedl dotované mzdy a čtyřdenní pracovní týden. Míra nezaměstnanosti v Česku poroste podle jejich propočtů v příštím roce na 12 procent. Dopady ekonomické krize se podle nich bez zavedení takzvaného kurzarbeitu, tedy plně placeného zkráceného pracovního týdne, a dalších opatření nijak nezmírní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

Systém, který odboráři navrhují, by měl zajistit vyšší zaměstnanost a úsporu státních peněz určených na podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky. "Například při průměrném výdělku by firmy dostaly 25 procent dotace od státu a musely by se zavázat, že zbytek poskytnou sami," popisuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zavedení dotované mzdy a čtyřdenního pracovního týdne mluvil na Rádiu Česko předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch a analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle něj by byl systém výhodný pro všechny strany: "Zaměstnanci by měli jistotu, že budou mít práci, i když budou pracovat v kratším rozsahu. Zaměstnavatel by měl jistotu, že nebude platit plné personální náklady a přitom si zaměstnance udrží pro lepší časy."

Stát by na tom podle odborářů ale vydělal nejvíce. Sice by zaplatitl částku v řádech tisíců korun, ale byly by mu dále odváděny platby za sociální a zdravotní pojištění a daně. Zároveň by stát nemusel platit poměrně vysoké náklady na sociální pomoc.

S výhodností zmiňovaných změn pro stát souhlasí i Helena Horská, analytičku Raiffeisenbank: "Myslím si, že státu by zavedení kurzarbeitu trochu pomohlo. Příjem pro stát by byl určitě trochu pozitivní."

Jde o krátkodobé řešení

Na druhou stranu si ale analytička myslí, že v celkovém pohledu kurzarbeit nic nevyřeší: "Já si osobně myslím, že je to spíše opatření vhodné na přechodný, krátkodobý pokles ekonomiky. V situaci, kdy firmy nemají zakázky ani na čtyři pracovní dny, tak je kurzarbeit nezachrání. Myslím si, že to jenom rozloží problém v čase."

Podle Horské o tom svědčí i zkušenosti z Německa, kde zavedení kurzarbeitu, které opravdu stabilizovalo míru nezaměstnanosti, doprovází výrazný pokles produktivity práce.

Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme