Odbory posádek letadel ČSA hrozí do 14 dnů stávkou, aerolinie ultimátum odmítají

Stevardi a letušky Českých aerolinií hrozí přímou stávkou. V Českém rozhlase to řekla předsedkyně odborové organizace posádek letadel ČSA Petra Posová. Tito zaměstnanci se chystají stávkovat do čtrnácti dnů v případě, že s nimi nezačne vedení Českých aerolinií jednat. Posádky hrozí stávkou kvůli chystanému propouštění třetiny zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Předsedkyně odborové organizace posádek ČSA Petra Posová si stěžuje na špatnou komunikaci s vedením aerolinií.

„Pokud skutečně neuvidím minimálně dalších 14 dní jakoukoli odezvu na to naše volání o pomoc, tak bych určitě přistoupila ke stávce,“ je přesvědčená Posová.

O práci v Českých aeroliniích má přijít až 315 zaměstnanců. Snižování stavů se kromě pilotů dotkne palubních průvodčí i administrativních pracovníků. Vedení firmy to zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel A320. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize a ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Vedení aerolinií případnou stávku odmítá, s odbory už podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka jedná:

„Tento týden bylo v Českých aeroliniích formálně zahájeno jednání o nových kolektivních smlouvách. Vedení Českých aerolinií se se zástupci odborů setkává na pravidelné bázi a na další jednání je připraveno.“

Zástupci pilotů stávku nechystají, na zachování míst ale trvají.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme