Odbory prosazují úplné prolomení limitů těžby v severních Čechách

Zatímco ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) uvažuje o částečném prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách, odbory se staví za jejich úplné prolomení. Zaznělo to na včerejší tiskové konferenci Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS). Odboráři argumentují především zaměstnaností a potřebou uhlí jako strategické suroviny, na druhou stranu posunutí hranice ohrožuje město Horní Jiřetín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní Jiřetín, těžební oblast uhelních dolů

Horní Jiřetín, těžební oblast uhelních dolů | Foto: Khalil Baalbaki

„V teritoriu dolu ČSA se nachází to nejkvalitnější uhlí, které můžeme mít v České republice k dispozici. To uhlí je klíčové i pro ty další doly v severních Čechách, a to proto, že se používá jako uhlí, které se přidává do méně kvalitního uhlí, aby vůbec bylo spalovatelné,“ řekl dnes šéf odborů Josef Středula Českému rozhlasu.

Uhlí je podle něj důležité pro český průmysl či teplárenství. „Takže z tohoto pohledu si myslím, že tady se jedná o opravdu výrazně strategickou surovinu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanovisko odborů k prolomení těžebních limitů v severních Čechách přiblížil šéf ČMKOS Josef Středula

Horničtí odboráři jsou podle něj připraveni za prolomení limitů demonstrovat. Protest už si naplánovali na 29. leden.

„Důvodem pro demonstraci je, že zatím není zájem řešit situaci skutečným prolomením limitů. Horníci se rozhodli, že toto dají hlasitě najevo, takže demonstrace skutečně proběhne,“ uvedl Středula na včerejší tiskové konferenci.

Ministr Mládek chce vládě navrhnout dvě varianty prolomení těžebních limitů na severu Čech. Buď se bude dál těžit na lomu Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ, nebo se bude pokračovat na Bílině a na lomu ČSA Severní energetické.

Ministerstvo životního prostředí nevylučuje prolomení limitů v Bílině

Číst článek

Pro Horní Jiřetín by byly nepříjemné obě, kdyby se však těžilo jen na Bílině, žádné domy by se bourat nemusely.

Konec nejistoty

Šéf odborů však má ve věci jasno. Strategické hledisko staví i nad bourání domů v Horním Jiřetíně a sousedních Černicích. Tamní obyvatelé podle něj alespoň nebudou žít v nejistotě.

„Dvacet tři let se nechávají obyvatelé Horního Jiřetína a Černic v nejistotě v tom, co bude, kdy bude, zda bude a jak bude. A podle našeho soudu se musí v tuhle chvíli už rozhodnout,“ dodal šéf odborů pro Český rozhlas.

Zda vláda tento názor vyslyší, nebo ne, je zatím těžké předjímat. Podle Středuly budou odbory v první fázi usilovat o to, aby kabinet ohledně těžby v severních Čechách projednal ne dvě, ale čtyři možnosti. Kromě Mládkem zmiňovaných návrhů i neprolamování a úplné prolomení limitů.

Navrhovat to budou už v pátek na schůzce pracovního týmu tripartity na ministerstvu průmyslu a obchodu. (Na videu ze včerejší TK mluví Josef Středula o prolomení limitů přibližně v čase 23:30, pozn. red.)

Horní Jiřetín | Foto: Khalil Baalbaki Tomáš Adamec Filip Jandourek Michal Jindra

Blanka Černá, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme