Odbory si na zvýšení platů ještě počkají

Na zvýšení platů si budou muset státní zaměstnanci ještě počkat. Zástupci odborů rozpočtových a příspěvkových organizací se ani dnes na nárůstů mezd s vicepremiérem Vladimírem Špidlou nedohodli. Státní zaměstnanci trvají na vyšších platech, které jim vláda slíbila už od nového roku. Kabinet ale po změnách státního rozpočtu odložil navýšení na duben.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Odboráři, kteří usilují o navýšení platů pracovníků ve školství, zdravotnictví a dalších rozpočtových organizacích, předali ministru Špidlovi své návrhy, kde sehnat požadovanou 1 a půl miliardy korun, které chybí, aby mohly být mzdy navýšeny. Jaké řešení vicepremiérovi nabídli, však odmítli specifikovat. Ministr Špidla se chce už zítra sejít s premiérem Zemanem a ministrem financí Rusnokem. Jak řekl, o navýšení mezd nemůže rozhodnout sám. Alena Vondrová z odborového svazu pracovníků veřejné správy považuje jednání pouze za dílčí. "Já jsem neutrální, protože jednání byla přerušena, budou pokračovat v pátek, musíme tedy vyčkat do pátku."

Podle premiéra Miloše Zemana je ale nespokojenost odborů obrácená na vládu jen důkazem nepochopení situace. Jak zdůraznil v diskusním pořadu Radiožurnálu Radiofórum, za současnou situaci jeho kabinet nemůže. "Vláda měla dobrou vůli splnit tento slib už od 1. ledna. To, že tento slib splní o čtyři měsíce později, je výsledkem hlasování v parlamentě a nechť odboráři obrátí svůj hněv proti těm politickým stranám a jejich poslancům, kteří první verzi, jež toto obsahovala, rozpočtu zamítli."

Markéta Kaclová, Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme