Odbory upozorňují na praktiky zaměstnavatelů

Podnikatelé falšují výkazy práce. Upozorňuje na to Asociace samostatných odborů, podle které se tak některé nadnárodní společnosti snaží ušetřit. Místo přesčasů totiž zaměstnancům vyplácejí odměny, které jsou menší než peníze za práci navíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

práce

práce | Foto: Jan Rosenauer

Týká se to hlavně obchodních řetězců. Nespokojené zaměstnance prý najdete v Kauflandu a Bille. "Zaměstnavatelé zpětně přepisují docházku zaměstnanců do práce," tvrdí šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. "Vedení této firmy sedne, komplet celou docházku přepíše tak, aby to vyhovovalo současnému Zákoníku práce a aby ta evidence byla stoprocentní."

Podezřelé společnosti však takovýto postup odmítají, a to i přesto, že se o jejích praktikách mluví u konkurence. Jasně to vidí také na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Tohle řekl Radiožurnálu Jaroslav Jakubka. "Pokud by k tomuto došlo, že vedení firmy narychlo mění výkazy před kontrolou, kterou očekává ze strany Úřadu práce, tak jde o běžný podvod, tak jako máme podvody naprosto jiné, takže to není nic, co by se vymykalo jinému podvodnému jednání." Lidé, kteří mají podezření, že je zaměstnavatel podvádí, by se podle odborníků na pracovněprávní vztahy měli bránit. Zákoník práce je sice v této otázce liberální, ale ne bezbřehý.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme