Odbory v Siemensu vyhlásily na příští středu stávku

Odboráři společnosti Siemens Kolejová vozidla budou příští středu stávkovat. Dvouhodinovým přerušením výroby hodlají protestovat proti výši odstupného, které společnost zaměstnancům nabídla kvůli ukončení své činnosti v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nová kabina vozů metra

nová kabina vozů metra | Foto: Tomáš Černý | Zdroj: Český rozhlas

Předseda odborového sdružení Kovo Josef Středula tvrdí, že ke stávce se zřejmě připojí všichni současní zaměstnanci zličínské pobočky Siemensu.

"Reakce mezi zaměstnanci jsou ještě daleko razantnější, pro daleko silnější akce, ale protože chceme, aby vyjednávání šlo postupně, tak jsme zvolili v tuto chvíli formu dvouhodinové přerušení, a pokud to nepomůže, tak jsme připraveni ty akce gradovat dále," uvedl Středula.

Situace mezi zaměstnanci závodu a vedením je napjatá od minulého měsíce, kdy mateřský koncern oznámil záměr ukončit v polovině příštího roku činnosta továrnu prodat. Pokud se nepodaří zajistit pokračování výroby, mohlo by o práci přijít kolem tisíce lidí. Pro tento případ chtějí odbory vyjednat co nejvýhodnější podmínky.

Vedení podniku v úterý zástupcům zaměstnanců navrhlo odstupné, které jde dvě měsíční mzdy nad rámec zákonných povinností firmy. Celkem by se tedy mělo jednat o pět platů. Odboráři ale návrh nepřijali a ani nepřišli s vlastním návrhem. Proto je podle mluvčího českého zastoupení společnosti Petra Sedláčka stávka pro management Siemensu překvapením.

"Nám se zatím nepodařilo přesvědčit odbory k tomu, aby nám sdělily, jakou vlastně představu mají. My jsme položili na stůl naší nabídku, odbory ji odmítly, ale nepoložily žádnou svojí nabídku. Pochopil bych stávku ve chvíli, kdy bychom my nebyli ochotni zohlednit jejich požadavky, ale v tuhle chvíli odbory žádné konkrétní požadavky nevznesly," podotkl Sedláček.

Siemens získal závod na výrobu kolejových vozidel na začátku roku 2002. Firma vyrábí například vozy pro pražské metro nebo železniční vagóny. Jako hlavní důvody uzavření pražského závodu vedení Siemensu minulý týden uvedlo sílící českou korunu a také nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Podle informací z konce června by německá společnost v rámci plánovaného masivního propouštěnímohla celosvětově škrtnout na 17.000 pracovních míst. Snižováním počtu zaměstnanců chce Siemens do roku 2010 ušetřit asi 1,2 miliardy eur.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme