Odbory ve Škodě Auto pravděpodobně v úterý zahájí stávku

Hrozba stávky v jednom z největších průmyslových podniků v Česku - mladoboleslavské Škodě Auto - se prohloubila. Odbory totiž ve čtvrtek odmítly i poslední nabídku managementu na růst mezd a v úterý 17. dubna pravděpodobně zastaví práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Povšík

Jaroslav Povšík | Zdroj: ČTK

Nabídka vedení automobilky zaměstnancům zaručovala třináctiprocentní nárůst platů, odbory ale nesouhlasí s inflační doložkou. Firma nabízí proplácet inflaci od tří procent, odbory chtějí proplácet inflaci celou.

Začít by se mělo dvouapůlhodinovou stávkou v každé ze tří směn. Vzhledem k pásovému provozu by to zastavilo výrobu ve Škodovce na celý den. V mladoboleslavském závodu se denně vyrobí na dva a půl tisíce vozů.

Podrobnosti o chystaném protestu sdělil šéf firemních odborů Jaroslav Povšík. "Bude to takový derivát japonské stávky, ti lidé odstoupí od pásů, sednou si na nějaké podložky a dvě a půl hodiny budou sedět. Japonci sedí potichu, my jim tam půjdeme říct nějaké informace, pustíme si nějakou hudbu, protože samozřejmě v těch lidech je pak obrovské napětí, takže ta hudba nebo nějaké dobré slovo strašně pomáhá. Po těch dvou a půl hodinách okamžitě zase nastoupí na pásy a začnou pracovat."

Stanovisko odborů teď projedná představenstvo, podle jednoho z jeho členů Martina Jahna už ale vedení nemá kam ustupovat. "Je to nabídka, která opravdu je nad rámec toho, co už dnes vedení firmy považuje za rozumné vzhledem k dalšímu rozvoji firmy v České republice. A my máme velký zájem dále rozvíjet investice jak do vývoje, tak i do výroby. To, co dnes leží na stole, je opravdu maximum toho, co si můžeme dovolit, aby se firma v České republice dále úspěšně rozvíjela."

Marika Táborská, Jana Huzilová, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme