Odbory vyzývají vládu k jednání o reformě a hrozí protesty

Českomoravská konfederace odborových svazů vyzvala vládu k rozhovorům o reformě veřejných financí. Sněm nejsilnější odborové centrály zároveň rozhodl, že v případě neúspěchu dojde na protestní akce, včetně demonstrací a stávek. Nynější návrh odbory odmítají, protože podle nich znevýhodňuje sociálně slabé skupiny obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch

Milan Štěch | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Sněm kritizoval způsob jednání o reformě, které se odehrává výhradně na úrovni politických stran. Tento princip podle odborářů popírá princip občanské společnosti a sociálního dialogu. Předseda odborového svazu pracovníků obchodu Alexandr Leiner však věří, že se podaří najít rozumný kompromis a vládu vyzývá k dalšímu jednání.

"Sněm ČMKOS vyzývá vládu k jednání s vedením ČMKOS k objasnění, proč s současné době nepřijímá razantní opatření k daňovým únikům, a zároveň aby vysvětlila, jaké skutečné dopady bude mít navrhovaný reforma veřejných financí na každého obyvatele České republiky," prohlásil Leiner.

Leiner připomněl, že dramatické škrty sociálních dávek by nebyly potřeba, pokud by stát sledoval výběr daní. Pokud by stát omezil černé mzdy, mohlo by podle něj do státního rozpočtu připlynout z daňového vytížení a sociálního a zdravotního pojištění deset až dvanáct miliard korun. "A to samozřejmě neotvíráme Pandořinu skříňku, kde zaměstnavatelé na výplatu černých mezd berou," dodal Leiner.

V případě ztroskotání rozhovorů prý dojde na protestní akce. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch nevylučuje ani demonstrace a stávky. "V případě, že reforma bude pokračovat tímto směrem, má rada ČMKOS připravovat akce, kterými by dala najevo odmítnutí takového návrhu," uvedl.

Sněm vyzval regionální odborové rady, aby podpořily demonstraci, kterou na 22. května svolala do Ostravy rada Moravskoslezského kraje na protest proti nezaměstnanosti. Tato demonstrace se podle odborářů stane i prvním protestním vystoupením proti návrhu reformy.

Vláda chce ušetřit během příštích tří let 80 miliard korun na straně výdajů. Největší úspory by měla státnímu rozpočtu přinést valorizace penzí a pomalejší růst mezd zaměstnanců veřejného sektoru. Daň z příjmu by měla v příštích třech letech klesnout z 31 na 24 procent, nepřímé daně se naopak zvýší.

Reforma veřejných financí může přinést střet ve Špidlově straně. Názory na celý komplex daňových opatření a důchodovou reformu totiž sociální demokraté vnímají protichůdně. Například šéf ústecké ČSSD Jaroslav Foldyna Radiožurnálu řekl, že v dnešní podobě by reformu podpořit nemohl. "Souhlasím s odborovým svazem, že tato reforma by postihla slabší vrstvy obyvatelstva, zejména voličskou skupinu sociální demokracie, a chtěl bych, aby se v této diskusi ještě pokračovalo."

Naopak předsedkyně krajské organizace ze Zlína Alena Gajdůšková tvrdí, že návrh vychází plně z programu sociálních demokratů. "Návrh není návrhem kompromisním, já si myslím, že vychází stoprocentně z programu sociální demokracie a že je hlavně nezbytný," je přesvědčena Gajdůšková.

Dušan Valenta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme