Odbory z nošovické automobilky vyhlásily stávkovou pohotovost

V nošovické automobilce roste napětí, odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost. Zástupcům firmy předali dokument se svými požadavky. Hlavním důvodem nespokojenosti zaměstnanců je množství přesčasů a špatné pracovní podmínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai i30

Hyundai i30 | Foto: Ondřej Jánoška

Odbory nyní mimo jiné požadují, aby byla přesčasová práce omezena na minimum, a za odbracované přesčasy v letošním roce byla vyplacena odměna 5 tisíc korun. Ještě během dnešního dne by se odboráři měli s vedením firmy sejít.

Podle předsedy odborového svazu KOVO Josefa Středily je základním problémem neschopnost vedení společnosti komunikovat se svými zaměstnanci. Stávka je podle něj velmi blízko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách v nošovické automobilce mluvil na Rádiu Česko předseda odborového svazu KOVO Josef Středula

"Nařizování přesčasů by se mělo dít z pohledu zákona výjimečně. Tady se ale přesčasy nařizovaly plánovitě, čtyřikrát i vícekrát v týdnu. Lidé tak najednou měli z osmihodinové pracovní doby desetihodinovou," řekl Středula.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk řekl, že se firma pokusí s odboráři dohodnout. Tím, že odboráři dnes ráno předali písemně své požadavky, podle ně udělali první krok k zahájení jednání.

"Ta předchozí jednání byla spíše konzultace, vymezení toho, kdo koho zastupuje. Vedení má zájem jednat a má zájem se dohodnout," řekl Vaněk.

Situace v automobilce je napjatá od minulé středy, kdy zaměstnanci v montovně spontánně stávkovali kvůli neustálým přesčasům, špatným platovým podmínkám a údajné šikaně.

Igor Maňour, Patricie Polanská, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme