Odbory z OKD chystají akce proti propouštění, řešení chtějí hledat s vládou

Horníci z OKD chystají protestní akce proti propouštění. Pokud nedostanou včas výplatu, jsou dokonce připraveni nevyfárat. Firma má existenční problémy a chystá se mimo jiné zavřít Důl Paskov. Kromě asi 12 tisíc pracovníků v OKD jsou ohroženy další tisíce míst v návazných profesích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odboráři se opět nedohodli s vedením OKD na platech

Odboráři se opět nedohodli s vedením OKD na platech | Foto: OKD

O řešení situace chtějí noví majitelé společnosti jednat s vládou.

Podle šéfa hornických odborů Jana Sábela by nevyplacené mzdy mohly řešení problémů v OKD urychlit.

„Zcela určitě bychom požádali stát o pomoc. Pokud by stát za firmu zaplatil odstupné nebo výplaty, tak by se stal zároveň věřitelem OKD a mohl by jako věřitel více tlačit na firmu a samozřejmě na vlastníky,“ řekl Sábel.

Horničtí odboráři jsou stále ve stávkové pohotovosti. Na konci února ji rozšířili z Dolu Paskov na celé OKD. Odůvodnili to mimo jiné tím, že nemají od vedení firmy dostatek informací a ani neví, jak bude vypadat plán firmy pro letošní rok.

Hornické odbory také chtějí prověřit podnikání bývalých majitelů OKD. Obrátily se už na advokátku Hanu Marvanovou, která jim má pomoci zjistit, jestli se dřívější vlastníci nedopustili trestného činu.

„V roce 2006 až 2012 byl zisk firmy 30 miliard. Oni si vzali úvěry na to, aby si vyplatili odměny a dividendy ve výši 60 miliard. Dále se vyvedly společnosti z OKD, ať už to jsou byty, které mají možná hodnotu 20 miliard, pozemky, které mají hodnotu 9 miliard, a dneska v karvinském okrese málokde najdete pozemek bez toho, aby nepatřil firmě Asental, kterou vlastní Bakala,“ vysvětlil Jan Sábel. Vyjádření Zdeňka Bakaly zjišťujeme.

Mládek: Nový návrh moc odlišný nebude

Podle ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD se nabídka nových vlastníků OKD nebude lišit od těch předcházejících. Ministr potvrdil, že dřívější majitel OKD požadoval, aby vláda dala firmě 150 milionů eur za to, že získá zaměstnání pro 5000 lidí na pět let.

„Byla nabídka předchozích vlastníků a my chceme vědět, jestli se k ní (nový vlastník, pozn. red.) hlásí, nebo jestli dávají nějakou jinou. Jestli potvrdí stávající management, nebo bude mít jiný. To nejsou tak úplně očividné věci a taky ta operace není úplně standardní,“ uvedl Mládek.

Ministerstva práce a průmyslu už chystají seznam opatření, která by měla propouštěným horníkům z OKD pomoci. Stát by jim mohl zařídit rekvalifikace nebo zaměstnání ve státním podniku.

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

Mohli by také dostat příspěvky na dojíždění za prací nebo sociální příspěvek 7 až 8 tisíc korun měsíčně, který by se vyplácel po určitou dobu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD připouští i změny v limitu pro odchod horníků do penze. Zatím se počítá s tím, že mohli odcházet do důchodu o pět let dříve než ostatní.

„Ještě diskutujeme, zda by se nějakým pozměňovacím návrhem okruh lidí ještě nerozšířil. Plus zda má smysl diskutovat až o sedmi letech,“ dodala Marksová.

Společnost OKD zatím nerozhodla o definitivním uzavření žádného dolu. Rozhodnutí by nemělo padnout do doby, dokud nebude mít firma jasný rozpočet a nedosáhne vyrovnané bilance hospodaření, řekl na sjezdu hornických odborů výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Novým majitelem firmy NWR, která vlastní i OKD, se po odchodu firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou nedávno stala skupina Ad Hoc Group. Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má 60 procent hlasovacích práv.

Zásoby na dolech OKD | Foto: Michal Jindra

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme