Odchod Martina Romana z čela ČEZ vylepšil mediální obraz firmy

Rok 2011 přinesl i významnou personální výměnu v domácím energetickém sektoru, když ze své funkce po sedmi letech odešel generální ředitel ČEZ Martin Roman. Důvody jeho rezignace přitom zůstávají stále nejasné. Jaké jsou ty nejpravděpodobnější? Roman Chlupatý se zeptal šéfredaktorky magazínu Pro-Energy Mileny Geussové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Zdroj: ČTK

Co myslíte, že bylo hlavní příčinou té relativně rychlé změny ve vedení ČEZ?

Já si myslím, že ta změna zase tak rychlá nebyla. O jeho odchodu, ať už iniciovaném z jeho strany, nebo z některých jiných stran, se hovořilo již delší dobu. Samozřejmě, když to potom jaksi zdánlivě bezdůvodně vypuklo, tak to překvapivé bylo. O odchodu Martina Romana se také mluvilo v podobě zbožných přání. Přálo si to mnoho kruhů. Tím, že spolupracoval s politiky a byl tykadlem ČEZ v politice, je nutné, že měl spoustu přátel, ale i nepřátel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu Martina Romana z čela ČEZu mluvil Roman Chlupatý se šéfredaktorkou časopisu Pro-Energy Milenou Geussovou

Dodnes není úplně známo, proč k tomu odchodu došlo zrovna nyní. Také by se mohlo říci, že to byl předem naplánovaný ústup do předem připravených pozic. Zatím to tak skoro vypadá. Neodešel totiž úplně, ale zůstal v dozorčí radě, dokonce jako předseda. A tím pádem je hlavním člověkem, který ve firmě zastupuje stát. To není zanedbatelná role, jeho vliv je stále velmi veliký. V ČEZ také zůstali jeho lidé. Z tohoto hlediska ta změna zase tak veliká nebyla.

Počítáte mezi lidi Martina Romana i Daniela Beneše, který se stal jeho nástupcem v čele celého holdingu?

Samozřejmě. To je člověk, pro kterého Martin Roman zřídil funkci výkonného ředitele. Roman dříve vykonával celé vedení a pak to rozdělil. Zůstal velikým stratégem, komunikátorem, tím, kdo zastřešoval celý ČEZ i jinde než jen v podniku. A Daniel Beneš pracoval v podniku. Z tohoto hlediska byl neviditelný a pro veřejnost je neviditelný dodnes. A tuto politiku považuji za správnou.

Martin Roman
Narodil se v roce 1969. Vystudoval právnickou fakultu UK v Praze. Byl ředitelem prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse ČR, s. r. o., ředitelem Janky Radotín a předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti ŠKODA HOLDING. Generálním ředitelem ČEZ byl od roku 2004.

K odchodu Martina Romana bych ještě dodala, že spousta toho, co se napsalo v médiích, je taková pěna. Až někdy v budoucnu možná zjistíme, jak to všechno opravdu bylo. Na druhou stranu je potřeba říci, že to ČEZ prospělo. Zejména mediálnímu obrazu firmy.

Mediální obraz měl personifikovaného zlého Martina Romana s miliardami a vysokými cenami elektřiny. Když tedy nyní není na očích a jsou tam manažeři, které nikdo nezná, velice to otupilo.

Všimněte si, že od té doby, co Roman odešel, tak i když byly vyhlášeny nové ceny a další věci, již to zdaleka nemá tu razanci, jako když tu byla ona personifikace.

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme