Počet oddlužení je nejnižší za pět let. Může za to zákaz specializovaných agentur, tvrdí ministerstvo

Loni bylo nejméně osobních bankrotů za posledních pět let. Vyplývá to z údajů ministerstva spravedlnosti. V roce 2017 soudy povolily oddlužení u 19 300 lidí. Předloni to bylo přes 22 tisíc. Výrazný úbytek přišel po změně zákona, který loni zakázal podnikat oddlužovacím agenturám. Některé firmy ale přesto v byznysu pokračují. Ministerstvo na ně pošle úředníky v přestrojení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Filip z Prahy dostal před několika lety podmínku za úvěrový podvod a přišel kvůli tomu o zaměstnání. Splácel v té době byt a jeho vybavení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudy loni povolily oddlužení zhruba 19 tisícům lidí. To je nejméně za posledních pět let. Více si poslechněte v reportáži Václava Štefana.

Než se mu objevil záznam v trestním rejstříku, našel si jinou práci. Vydělával v ní ale méně. „Jsem to řešil tím, že jsem si zase někde půjčil, abych to mohl zaplatit. Tím se dluhová past pořád prohlubovala, vytloukal jsem klín klínem,“ popsal Radiožurnálu Filip.

Když už nestačil splácet, obrátil se na jednu oddlužovací agenturu. Ta za něj podala návrh na osobní bankrot. Jenže ho neupozornila, že se tak nový zaměstnavatel nejspíš dozví o jeho trestní minulosti. To se stalo a Filip o práci opět přišel. Soud pak jeho oddlužení zamítl, protože neměl příjem.

Agentura od něj přesto požadovala 12 tisíc. Filip se poté obrátil na Rubikon centrum, kde mu pomohli zdarma, popisuje vedoucí dluhové poradny Pavla Aschermannová. „My jsme mu pomohli sehnat zaměstnání, znovu jsme zmapovali všechny dluhy a podali jsme návrh na oddlužení. Na podruhé už návrh na oddlužení vyšel,“ řekla Aschermannová.

Mystery shopping

Podaných návrhů na osobní bankrot v posledních letech ubývá. Zatímco ještě v roce 2014 jich bylo přes 30 tisíc, v roce 2017 to bylo necelých 21 tisíc. Výrazně se loni snížil taky počet žádostí, které soudy zamítnou. Takových případů bylo zhruba 1500.

Byznys s oddlužováním v Česku neskončil. Agentury našly cestu, jak obejít zákon

Číst článek

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO to svědčí o tom, že návrhy jsou nově kvalitně zpracované. Novela insolvenčního zákona loni totiž zakázala podnikat oddlužovacím agenturám. Ty podle resortu často podávaly návrhy bez šance na schválení, jen aby inkasovaly od lidí odměnu.

Některé z nich ale v byznysu pokračují a padly kvůli tomu první pokuty. Resort teď plánuje kontroly. „Budeme dělat i nějaký asi mystery shopping. To znamená, že i naši lidi budou se někdy vydávat za klienty, aby zjistili, co ty subjekty skutečně nabízejí a nejenom to, co mají někde na internetu. Zatím si myslím, že by to mohlo stačit a postupně ten trh vyčistit. Už teď mám zprávy, že ten problém nějakým způsobem pokračuje, ale že se ta situace výrazně zlepšila,“ vysvětlil Pelikán.

Návrhy na oddlužení

Návrhy na oddlužení můžou od poloviny minulého roku sepisovat jen právníci, notáři, insolvenční správci a exekutoři za maximálně čtyři tisíce bez DPH u jednotlivce. Kromě nich služby poskytují ministerstvem spravedlnosti akreditované neziskové organizace.

Počet osobních bankrotů vzrostl. Návrhů na ně naopak ubylo

Číst článek

Podle Asociace občanských poraden je služba v některých krajích méně dostupná. Vyplývá to z průzkumu, které si udělala mezi poskytovateli.

„Z těch oslovených asi 10 procent advokátů, notářů, bylo ochotno zpracovat návrhy na oddlužení, stává se, že k nám chodí do poraden klienti, kteří říkají, že u těch subjektů třeba nesupěli nebo že ta služba je pro ně drahá,“ říká předseda asociace Hynek Kalvoda.

Neziskových organizací je zatím 35. Kalvoda to nepovažuje za dostatečný počet. Za pokles počtu insolvenčních návrhů může podle něj i příznivá ekonomická situace. Počet lidí v exekuci loni přesto vzrostl na 863 tisíc.

Přehled počtu podaných návrhů na oddlužení a počet povolených oddlužení (zdroj: ministerstvo spravedlnosti):

Počet podaných návrhů na oddluženíPočet povolených oddlužení
20122578017979
20133020922058
20143044724890
20152846723412
20162648222287
20172093019334

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme