‚Syn je nemocný, byla jsem s ním doma, asi proto mi oddlužení nevyšlo.‘ Zájem o insolvence v Česku klesá

Ubývá lidí, kteří se chtějí oddlužit. Za prvního půl roku letos dorazilo na soudy asi 10 600 žádostí o osobní bankrot, v minulém, pandemickém roce to bylo 11 400 a předloni přes 13 000. Vyplývá to z údajů Institutu prevence a řešení předlužení. Mnohočetné nebo neřešitelné exekuce má podle institutu přes půl milionu Čechů. Podle výzkumu společnosti PAQ Research mezi 500 dlužníky pouze třetina z předlužených Čechů ví, jak do oddlužení vstoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka s dítětem

Matka s dítětem | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Většina lidí s vícečetnými exekucemi se ani nepokouší do oddlužení vstoupit. A když už o této možnosti ví, tak je odrazuje výše srážek, u malých dlužníků i výše insolvenčních poplatků a u některých lidí taky ztráta nemovitosti, přestože její cena převyšuje výši dluhu. Ukazuje to výzkum společnosti PAQ Research.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč klesá zájem o oddlužení? Poslechněte si reportáž Jany Karasové

Zpřístupnit oddlužení co nejvíce lidem by se přitom podle Pavly Aschermannové z neziskové organizace Rubikon centrum vyplatilo celé společnosti.

„Většina lidí si nějak svoje živobytí zařídí, takže pro ně ta ztráta není tak velká. Ale člověk, který pracuje v šedé ekonomice, je pravděpodobně na dávkách. A neodvádí do státního rozpočtu žádné peníze,“ upozorňuje expertka a dodává:

„Jsou tam i rizika pro společnost. Lidé v šedé ekonomice častěji páchají trestné činy.“

Ministerstvo spravedlnosti teď připravuje další úpravu pravidel pro oddlužení. Novela by mimo jiné měla dobu insolvence zkrátit na tři roky.

V květnu stoupl počet osobních bankrotů, oproti dubnu jich bylo téměř o 100 více

Číst článek

Podle Institutu prevence a řešení předlužení bylo na konci loňského roku v Česku 4,43 milionu exekucí. Mělo je 698 000 dlužníků. Z nich téměř 230 000 mělo osm a více exekučních řízení.

Příběh Veroniky

Jednou z těch, kterým by úprava pravidel pomohla, je Veronika. Má několik exekucí. „Když jsem byla mladá a hloupá, jezdila jsem načerno a bylo mi to jedno. Postupem času jsem si vzala půjčky, i kvůli bývalému příteli a bývalému manželovi. Nebylo na splácení.“

„Dětí mám šest, ale přišla jsem o ně,“ pokračuje Veronika. Na některé z nich neplatila výživné, soud jí proto odsoudil na osm měsíců podmíněně a na tři roky pod dohledem probační služby.

Právě Probační a mediační služba s ní začala řešit oddlužení a Veroniku propojila s neziskovou organizací Rubikon centrum. „Když nevyjde insolvence, budu to splácet do smrti a ještě to dopadne na moje děti,“ připouští Veronika.

Jenže insolvenční správce její oddlužení nedoporučil a soud neschválil.

První bylo úspěšné, druhé bude lépe připravené, říkají autoři Milostivého léta. Exekutoři mají výhrady

Číst článek

Veronika tuší, proč k tomu asi došlo: „Chodím do práce, mám ji ráda. Jenže malý má sníženou imunitu, je po těžké operaci srdíčka a každou chvíli je v zimě nemocný. Každou chvíli jsem proto byla doma. A podle toho se odvíjela výplata.“

„Měla jsem slzy v očích, cítila jsem bezmoc, svázané ruce, že mi to nevyšlo,“ popisuje svoje pocity po zamítnutné insolvenci Veronika.

Podle Pavly Aschermannové z Rubikon centra by tento případ nejspíš vyřešila lepší komunikace ze strany insolvenčního správce o tom, jak bude Veronika placení zvládat. Sama Veronika se naděje na to, že se jí podaří zbavit dluhů, nevzdává. Dál chodí do práce a o insolvenci hodlá požádat znovu.

Jana Karasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme