Ode dneška je jízda vlakem dražší - další zdražování zřejmě v červnu

Za jízdu vlakem si ode dneška připlatíme. České dráhy zvyšují ceny jízdenek v průměru o pět procent. Během února by pak měla správní rada Českých drah rozhodnout, zda dojde v červnu k dalšímu zdražení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nejkratších pásmech si musí podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského připravit cestující o jednu dvě koruny navíc, na vzdálenost od 50 - 100 kilometrů to zvýšení dělá 4 koruny a například při cestě nad 250 kilometrů je 10 korun. Změny se ale netýkají většiny komerčních slev - Junior a Senior pasů nebo týdenních a měsíčních jízdenek.

Jak řekl náměstek ministra dopravy Pavel Stoulil, zatím nelze říci, jestli se bude letos zdražovat vícekrát. Stoulil každopádně tvrdí, že první - lednové - zvýšení cen jízdného na železnici není příliš velké, protože pouze vyrovnává vliv inflace. Další cenová politika drah bude vycházet z marketingové studie, která bude projednána v únoru.

Toto zvýšení cen podle Stoulila prakticky pokrývá inflaci. Připomněl ale, že i přes zvýšení cen, jízdné zdaleka nepokrývá náklady.

Jak nám řekl předseda správní rady Miroslav Kapoun, České dráhy budou zdražení zvažovat na základě marketingové studie, která by už v té době měla být hotova. On sám tvrdí, že dnešní zdražení není velké, protože prakticky kopíruje inflaci, to další bude podle něj potřeba dobře posoudit.

Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme