Ode dneška už nevyděláváme pro stát ale pro sebe

11. červen je takzvaný den daňové svobody, tedy pomyslná hranice mezi obdobím, kdy vyděláváme na stát a na sebe. Celkové odvody se v porovnání s loňským rokem snížily. Tehdy totiž vyšel den daňové svobody až na 14. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Termín, na který připadá den daňové svobody, vypočítává Liberální institut. Je to symbolické vyjádření toho, kolik každého z nás stojí státní správa.

Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka vychází tento termín v České republice podobně jako třeba v Německu nebo ve Velké Británii. "Den daňové svobody je relativně brzo například v Jižní Koreji, a to už 20. dubna. Dobře je na tom Slovensko, tam si den daňové svobody připomínají už 6. května. Přibližně stejné datum má Japonsko nebo Austrálie. Jsou ovšem i horší země než my, například Francie, která má den daňové svobody až v polovině července," říká Ševčík.

V Brně si den daňové svobody připomněli členové institutu Karla Havlíčka Borovského pochodem s maskami v havajském stylu a rozdáváním nakopírovaných tisícikorun kolemjdoucím. "Nikdo z nás nemá představu, co všechny ty hory úředníků, tisíce budov a všeho stojí. Když se řekne, že z roku, který má 365 dní, 161 dní jde na náklady státu a zbylé dny, tedy ode dneška rozhodujeme o svých penězích sami, je to hned jasnější," vysvětlil Českému rozhlasu jeden z organizátorů brněnského happeningu Milan Hamerský.

Marie Matúšů, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme