Ode dneška v restauracích nová pravidla

Ode dneška se mění pravidla hry v restauracích. Hotová jídla se smějí prodávat nejdéle tři hodiny po uvaření, lepší hygiena musí panovat nejen v kuchyni, ale také na sociálních zařízeních. Podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého byl největší spor o takzvané bezdotykové baterie. Ti, kteří si je neopatří, musejí počítat se sankcemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace v Amsterdamu

restaurace v Amsterdamu | Foto: Jan Rosenauer

Ode dneška se nesmějí prodávat hotová jídla starší tří hodin, zpřísněno bude zásobování a kontrola sociálních zařízení. Ta mají být vybavena například bezdotykovými bateriemi. Podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého jde o standardní evropská pravidla."Já si myslím, že je logické, že personál, který pracuje s potavinami, by to na záchodě měl mít, a rovněž druhá baterie, která je na varně, tam kde se jídlo připravuje a je uvařené a už se jen dozdobuje nebo dodává, tak tato záležitost je už v této vyhlášce od roku 2000, tedy všichni věděli tři roky, že budeme požadovat od 1. 7. tuto baterii."

Lepší hygiena musí panovat nejen v kuchyni, ale také na sociálních zařízeních. "To, co je nové a já bych rád zdůraznil, že to je běžné na každém WC na dálnici na západ od našich hranic, je baterie s teplou vodou, která je ovládána bezdotykově. Vůbec není řečeno, jestli má být ovládána bezdotykově nebo mechanicky nohou, a tato baterie stojí pouhých 6 tisíc korun, takže to určitě žádného hospodského nezruinuje."

Ti, kteří si bezdotykové baterie neopatří, musejí počítat se sankcemi."Správní řízení znamená, že tam určitě je jednání o pokutě, ta se musí projednat a nedomnívám se, že bychom kvůli tomu hospody zavírali. To zase byl takový výkřik do médií lidí, kteří skutečně měli tři roky, aby si za 13 tisíc pořídili dvě bezdotykové baterie."

Přísnější kontroly hygieny budou vyžadovat nejen studenou, ale i teplou voda na mytí rukou a papírové ručníky na utírání. Majitelka pivního baru Ivana Novotná nařízení hygieniků chápe, zároveň se ale netají obavami. "Ty papírové ručníky s tím souhlasím, voda teplá, studená ta by měla být, ale jinak pokud budou trvat na nějakých extra hygienických podmínkách, tak to takové malé hospůdky zruinuje. Papírové ručníkiy, na to jsme připraveni, to zařídíme, ale teplá voda pro lidi, kteří jdou z toalet, to asi ne."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme