Odepsané pohledávky blokují nejen české firmy

Česká hospodářská komora varovala, že existence řady firem v Česku je v ohrožení, vzhledem ke zvýšení objemu jejich odepsaných pohledávek. Odepsané dluhy firem vzrostly celo-evropsky za poslední rok o 23 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účetnictví

Účetnictví | Foto: Comstock Images

Vyplývá to ze studie European Payment Index 2010, kterou každoročně vydává švédská společnost Intrum Justitia. Její šetření zahrnuje 6000 firem ze dvaceti šesti zemí Evropy.

Prezident České hospodářské komory Petr Kužel ve Světě o desáté řekl, že současná doba firmám nepřeje. „Je to také závislé na problému druhotné platební neschopnosti, která ohrožuje nejen Českou republiku, ale celou Evropu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích rostoucího objemu ztracených pohledávek mluvil na Rádiu Česko prezident České hospodářské komory Petr Kužel

Jednou z hlavních příčin rostoucího objemu navždy ztracených pohledávek jsou bankroty. Do insolvence se letos podle studie dostane v Evropě na 200.000 malých a středních firem, což bude o 18 procent více než v roce 2009.

V Česku se podle studie platby od spotřebitelů i firem se zrychlily, nicméně počet nezaplacených faktur podstatně vzrostl a zhoršila se jejich struktura. Například podíl více než 90 dnů nezaplacených faktur na opožděných platbách se zvedl z deseti procent v roce 2009 na 18 procent letos.

Průměrné zpoždění plateb firmám od spotřebitelů se v Česku zkrátilo proti loňsku o šest na 12 dní při průměrném trvání platby 30 dní. V obchodních vztazích se průměrné zdržení proti dohodnutému termínu zkrátilo o čtyř na 15 dní při průměrné délce platby 45 dní.

„Podle průzkumu jsou v této oblasti nejohroženější firmy ve stavebnictví, investic a strojírenství,“ připomněl Kužel. Uvítal směrnici EU o zpožděných platbách, avšak vyjádřil obavy, zda ji Evropský parlament přijme. Europoslanci o změnách budou hlasovat v červnu nebo červenci.

Roman Chlupatý, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme