Oděvní podnik Prostějov je v konkurzu. Vyhlásil ho soud

Oděvní podnik Prostějov je ode dneška v konkurzu. Vyhlásil ho podle očekávání Krajský soud v Brně. Podle mediálního zástupce firmy Karla Samce bylo jasno už po minulé schůzi věřitelů, na které nikdo nepodal návrh reorganizačního plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OP Prostějov

OP Prostějov | Foto: Tomáš Adamec

Všechny pravomoci ve firmě vyhlášením konkurzu přecházejí na insolvenčního správce Jaroslava Svobodu. Ten po minulé schůzi věřitelů nastínil varianty dalšího řešení

„V rámci konkurzu dochází ke zpeněžování majetku může dojít i k prodeji podniku nebo části podniku. Ten by dále pokračoval, ale již pod novým subjektem,“ řekl Svoboda.

OP Prostějov dnes také propustí zhruba šest stovek zaměstnanců. Zavře svou poslední pobočku v Jeseníku. Tam mezi ně dnes přišli pracovníci tamního úřadu práce, aby jim pomohli při vyplňování žádostí o přijetí do evidence nezaměstnaných.

„Tady si dnes bývalí zaměstnanci podají žádosti, aby nemuseli chodit na úřad práce. Budeme tu do čtyř hodin. Pokud nepřijdou všichni, tak tady budeme i zítra,“ potvrdil Luděk Palička z odboru zprostředkování práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Kajlíková a Josef Novák v pořadu Svět o jedné.

Do konce června v pobočce ještě zůstane pět lidí. Podnik se pak zcela uzavře posledního června. „Zůstává celkem pět lidí. To znamená já, mzdová účetní a tři údržbáři, kteří mají na starost přestěhování. Máme ještě jeden provoz, který je v pronajatých prostorech, takže ještě sestěhováváme techniku do vlastních prostor,“ upřesnil ředitel Jindřich Koryčan.

Najít místo bude složité

Řady pracovníků prořídnou i v hlavním výrobním závodě v Prostějově. Zaměstnanci věřili, že se výrobu podaří v plném rozsahu zachránit. V posledních dnech narůstala nervozita. Propuštění zaměstnanci si totiž budou nové místa hledat jen těžko. Například Jesenicko je okresem s největší nezaměstnaností v republice. Dosahuje osmnácti procent.

Největší domácí výrobce oděvů s dluhem přesahujícím jednu a půl miliardy korun byl od ledna v úpadku. Zachránit ho nedokázal ani plán na reorganizaci, který chtělo předložit vedení firmy. Banky na něj nakonec nedaly peníze.

Největší domácí výrobce oděvů, OP Prostějov, není jedinou textilní a oděvní firmou, která má problémy. „Textilu ubývají tržby, ubývají zaměstnanci, ale to je součást celkové dlouhodobé restrukturalizace,“ řekl prezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Josef Novák.

K dalšímu osudu společnosti OP Prostějov je Novák skeptický. „Jakákoli restrukturalizace nebo alespoň oživené malé části by stálo tolik peněz, že to patrně nebude atraktivní pro žádného investora,“ dodal Novák.

Zuzana Kopuletá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme