Oděvnímu podniku Prostějov hrozí insolvenční řízení

Prostějovský Oděvní podnik zatím upouští od žádosti soudu o ochranu před věřiteli. Největší tuzemský výrobce oděvů čeká totiž na stanovisko rozhodujících věřitelů. Firma, která předloni vykázala rekordní ztrátu přes jednu miliardu korun, má v plánu pomocí takzvaného předinsolvenčního moratoria dokončit svou restrukturalizaci a vyhnout se případnému řízení o úpadku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CZN 060820 -Národní dům v Prostějově

CZN 060820 -Národní dům v Prostějově | Foto: Zdeněk Beran

Oděvní gigant dluží jak svým věřitelům, tedy bankám, tak i dodavatelům, říká krizový manažer Jiří Tuvora:

"Situace Oděvního podniku není dobrá, ale je řešitelná. Nejvíce je potřeba řešit zadluženost a zajištění kontinuálního provozního financování. Máme dluh dodavatelům okolo 190 miliónů, z toho je 40 miliónů po splatnosti třiceti dnů. Dalších šedesát miliónů je řešeno splátkovými kalendáři. Tedy toho neřešeného dluhu, který s jednotlivými dodavateli postupně vyjednáváme, je zhruba sto miliónů korun."

Zaměstnance čeká propouštění

Pracovníci prostějovského Oděvního podniku budou od příštího týdne pracovat jen čtyři dny v týdnu za 60 procent mzdy. Kvůli úbytku zakázek se na tom dohodlo vedení společnosti s odbory.

Podle jejich šéfky Heleny Vyroubalové se lidé musí připravit na další propuštění. Tentokrát se bude týkat technicko-hospodářských pracovníků:

"Byli jsme informováni o tom, že dojde ke snížení zaměstnanců. Jelikož nebylo tolik zakázek, byli zaměstnanci od 4. ledna týden na šedesáti procentech mzdy a od pondělí budeme mít čtyřdenní pracovní týden."

Největší tuzemský oděvní podnik zaměstnává 1500 lidí a v regionu je jedním z největších zaměstnavatelů.

Anna Kajlíková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme