Odklad dohody o evropském rozpočtu by mohl ohrozit čerpání stovek miliard korun

Evropští lídři zatím nedokázali najít shodu o novém evropském rozpočtu. Česko z něj chce na roky 2014 až 2020 získat v přepočtu asi 500 miliard korun. Brusel ale zatím nabízí méně, a premiér Petr Nečas proto návrh odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropští lídři zatím nedokázali najít shodu o novém evropském rozpočtu

Evropští lídři zatím nedokázali najít shodu o novém evropském rozpočtu | Zdroj: Reuters

Odklad rozpočtu by ale mohl zkomplikovat budoucí čerpání peněz z evropských fondů. Tvrdě proti současným návrhům je přitom vedle Česka i řada dalších zemí.

„My sice nejsme státem, kterému jde o peníze ze společné zemědělské politiky, ale hodně stojíme o to, abychom je mohli použít na rozvoj venkova, nejen na přímé dotace pro farmáře. Svádí se tu tvrdý boj jednak o celkovou částku rozpočtu a i o to, kolik se na které kapitoly bude dávat a na co bude možné peníze použít,“ říká zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě o evropském rozpočtu mluvil v Odpoledním Radiožurnálu zvláštní zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák

Britský premiér David Cameron trvá na výrazném snížení evropského rozpočtu. Podle něj je teď potřeba utáhnout si opasky. Chudší země včetně Česka ale chtějí stovky miliard na svůj vlastní rozvoj.

Unie ale už nebude tak rozhazovačná. Podle některých zdrojů se bude hodně škrtat v oblasti projektů na větší dopravní a energetické propojení evropských zemí - asi 5 miliard eur.

Méně se má dávat na mezinárodní rozvojovou pomoc, což se asi nebude líbit nevládním organizacím. Škrtat se má i v administrativě, šetřit se bude na platech úředníků, což zase nebude po chuti Evropské komisi.

Samostatnou kapitolou jsou země, které dostávají část ze svých příspěvků do unijního rozpočtu zpět. Známý je britský rabat. Něco podobného by chtělo třeba i Dánsko.

Bude se pokračovat v lednu?

Pokud by dnes 27 států nenašlo cestu ke kompromisu, summit se rozpustí a znovu se sejde v lednu. Pokud by svitla naděje na dohodu, summit bude pokračovat ještě dnes a zítra.

„Máme také informace z neoficiálních zdrojů, že některé delegace balí svoje věci, jiné se odhlásily z hotelů, takže spíš to vypadá na to, že počítají s tím, že ty rozpory budou tak velké, že dnes k té dohodě pravděpodobně nedojde,“ dodává Novák.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme