Odliv turistů mířících z Ruska do ČR by nemusel být tak velký. I díky sílícímu rublu

Rubl obrací směr a proti světovým měnám posiluje. Už několik týdnů se drží poblíž úrovně 50 rublů za dolar. Tento vývoj by mohl přimět Rusy k cestování a většímu utrácení. Do Česka jich letos podle předběžných odhadů přijede sice asi o osm procent méně, původně však byly obavy cestovních kanceláří větší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary

Karlovy Vary | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Ke zpevnění rublu pomohla hlavně ropa. Její ceny jsou citelně vyšší, než byly před půl rokem. A protože Rusko patří mezi její největší vývozce, má to pozitivní vliv na celou ekonomiku.

„Ruská ekonomika čelila na začátku roku poměrně intenzivnímu splátkovému kalendáři,“ říká hlavní ekonom společnosti Era Jan Bureš.

„Ten druhý a třetí kvartál jsou slabší z hlediska splátek zahraničního dluhu, to znamená zase je tady určitý oddech pro ruský finanční sektor,“ pokračuje Bureš a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O sílícím rublu a o tom, jaký by mohl mít dopad na cesty ruských turistů do ČR, natáčel redaktor Jan Beneš

„Je třeba si ale uvědomit, že ceny ropy zůstanou nadále nízké. Ruské domácnosti jsou v tuto chvíli ohroženy i současnou slabostí rublu a vysokou inflací. Spotřebitelská nálada je tam na nejnižších úrovních od roku 2009.“

Cizincům by se měly nákupy v Rusku mírně prodražit, Rusům naopak zlevnit. Jenže má to háček – ceny v ruských obchodech neklesají, domácnosti se do utrácení příliš nehrnou a zásadní obrat k lepšímu je stále v nedohlednu.

Kurz rublu ovlivňuje i cestování Rusů do zahraničí, a týká se to i Česka. Rusové bedlivě sledují vývoj domácí měny a podle toho se rozhodnou, kam a kdy pojedou.

„Rusové místo last-minutů čekají na změnu rublu a v podstatě mají doma našetřené peníze a čekají. Když se pohne rubl, tak nakupují. Je to taková nová forma last-minutů, kterou jsme zaznamenali od některých českých incomingových cestovních kanceláří,“ podotýká šéf Institutu turismu agentury CzechTourism Jan Herget.

Úbytek ruské klientely v tomto roce nemusí být tak drtivý, jak předpovídaly cestovní kanceláře koncem loňského roku. Některé odhadovaly pokles o několik desítek procent.

„Předběžné odhady Institutu turismu říkají, že přijede přibližně o osm procent méně než v roce 2014, to znamená cca 640 tisíc Rusů,“ dodává Herget.

Na číslo však kromě rublu bude mít vliv i pokračování krize na východě Ukrajiny a případné prodlužování evropských sankcí pro Rusku.

Pro Česko jsou ruští turisté druhými nejčastějšími návštěvníky ze zahraničí hned po Němcích. Navíc často zůstávají déle a velmi rádi utrácejí. Podle statistik společnosti Global Blue tu Rusové třeba loni v listopadu utratili průměrně 7500 korun za jeden nákup. Nejvíc utrácejí za oblečení, hodinky a také šperky.

Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme