Odmítnutí migrantů i Romů. Kontroloři rozdali pokuty za diskriminaci obchodníkům a hospodským

Česká obchodní inspekce v druhém čtvrtletí letošního roku provedla 257 kontrol se zaměřením na diskriminaci v obchodech a restauracích. Protiprávní chování odhalili šestkrát. Prodejci ale častěji neprošli kontrolou poctivosti, při které inspekce nachytala každého druhého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

losos, restaurace

losos, restaurace | Foto: Fotobanka Pixabay

Česká obchodní inspekce ke kontrolám využila hlavně romské inspektory a ty, kteří velmi dobře ovládají cizí jazyky. Ve dvou restauracích napočítali „cizojazyčným hostům" vyšší ceny, ve dvou dalších je dokonce odmítli obsloužit.

„V jednom případě se jednalo o restauraci, která uváděla, že neobsluhuje migranty, ačkoli k tomu neměla žádný legitimní důvod. Ve druhém případě šlo o realitní kancelář, která odmítla při telefonické poptávce na pronájem bytu spotřebitele ihned poté, kdy oznámil, že je Rom, s tím, že majitelka pronajmout byt Romům nechce,“ popsal mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Za prohřešky spojené s diksriminací udělili pokuty v celkové výši 107 tisíc korun.

Pozor na slevy a akční ceny, ČOI zjistila nedostatky v 48 procentech kontrol

Číst článek

Inspektoři se ale při kontrole obchodníků a restauratérů zaměřili i na další věci, a to například na poctivost prodeje. Pochybení odhalili ve 129 případech, tedy u každého druhého kontrolovaného podnikatele.

Restauratéři například nedodržovali správnou míru nápojů, neinformovali spotřebitele o cenách výrobků nebo nedávali účtenky. Za tato pochybení udělila inspekce pokuty v celkové výši 673 tisíc korun.

Pokud se spotřebitel setká s diskriminací - v restauraci nebo v obchodě ho personál například odmítne obsloužit – může se obrátit na policii nebo právě na Českou obchodní inspekci, třeba přes takzvanou e-podatelnu na jejích stránkách.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme