ODS chce od stran písemně, že nezasáhnou do Janotova balíčku

Občanská demokratická strana podpoří v Poslanecké sněmovně úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. I ona ale jeho podporu, stejně jako Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová a nový objekt TOP 09, podmiňuje tím, že k němu nebudou žádné pozměňovací návrhy. Vyzve proto předsedy ostatních parlamentních stran, aby podepsali, že na Janotově balíčku nic měnit nebudou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porada Jana Vidíma (ODS) a Petra Tluchoře (ODS)

Porada Jana Vidíma (ODS) a Petra Tluchoře (ODS) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

"Samozřejmě bychom rovněž měli řadu změn, jak na příjmech, tak na výdajích. Nicméně do něj zasahovat nebudeme," prohlásil šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Na středeční jednání s premiérem Janem Fischerem půjde podle Tluchoře předseda ODS Mirek Topolánek s návrhem na podepsání písemného závazku nezasahování do tohoto vládního balíčku. "Protože pokud by byly přijaty nějaké změny, byl by pro ODS obtížně přijatelný," dodal Tluchoř.

Buď všichni stejně, nebo každý jinak

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř o písemném závazku nezasahování do balíčku reforem.

Podobně se k situaci staví i lidovci. Ti pro něj zvednou ruku jen v případě, že jiná strana nepřijde s pozměňovacími návrhy a hlasovat se bude o jeho původní podobě na základě dohody všech parlamentních stran. Změny v balíčku opatření chce ale ve sněmovně prosadit Česká strana sociálně demokratická.

V tom případě přijdou i lidovci se svými požadavky. "Pokud bude tendence podávat pozměňovací návrhy, tak jsme připraveni podat pozměňovací návrhy také. Ty se týkají toho, abychom zabránili snížení příspěvku rodičovského, omezení mateřské dovolené, budeme zvažovat i porodné. Potom jsou tam také dopady do sociálních služeb," řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Podle ní lidovcům po stránce příjmové chybí v úsporném balíčku například příjmy z hazardu. "Ty by se mohly navýšit," dodala Šojdrová.

Zvýšení daní a snížení výdajů

Vládou schválená reforma zahrnuje zvýšení daní a snížení některých státních výdajů - například výplat rodičovského příspěvku nebo mezd státních zaměstnanců. Klesnout mají i platy senátorů, poslanců, soudců a státních zástupců. Ministr financí Eduard Janota vysvětlil, proč to nakonec má být jen o čtyři procenta a ne až o pětinu, jak se původně uvažovalo.

"V kontextu toho, že se snižují platy v celé sféře veřejných rozpočtů v souvislostí s krizí, s řešením vážných problémů rozpočtu, tak v této souvislosti i tuto částku vláda navrhla a odsouhlasila snížení platů," řekl Janota.

Ministři Martin Pecina (vlevo) a Eduard Janota na schůzi vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Janota také připustil, že se růst HDP zpomalí o šest desetin procenta, a to jen v případě, že bude jeho balík schválený v původním znění.

Podle prorektorky Vysoké školy ekonomické v Praze Stanislavy Hronové je tento odhad objektivní. "Obecně lze předpokládat, že v příštím roce dojde ke stagnaci českého hospodářství. Za těchto předpokladů potom deficit ve výši 155 miliard se bude pohybovat kolem pěti procent HDP," odhaduje Hronová.

ČSSD chce hlasovat o změnách

Do vládou schválené reformy ale chtějí zasáhnout sociální demokraté. Podle jejich místopředsedy Milana Urbana by se mělo o každé změně hlasovat zvlášť.

"Například zvýšení snížené sazby DPH nebo krácení rodičovských dávek. To jsou věci, které jsou nepřijatelné, proto si dovedu těžko představit, že bychom balíček jako celek podpořili," uvedl Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach a místopředseda ODS Petr Nečas o úsporném balíčku ministra financí.

ČSSD považuje Janotův balíček za nevyvážený. "Bereme v potaz situaci rodin s dětmi, důchodců nebo lidí se zdravotním postižením. Chybí nám tam hlavní věc - vyšší solidarita lidí s vysokými příjmy - což je právě progresivní daň," řekl další místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach.

Sociální demokraté chtějí zvýšit daň z příjmu pro ty, kdo berou nad sto tisíc měsíčně, a zvýšit zdanění firem z 19 na 21 procent. Tvrdí, že by z toho získali pro rozpočet 15 miliard.

S tím ale ODS nesouhlasí. "Představu, že v ekonomické krizi začneme trestat firmy, považujeme za nesmírně špatné," domnívá se místopředseda Petr Nečas.

Hlasování bude testem důvěry vládě

Reformy kabinetu Jana Fischera se nelíbí ani komunistům. Částečně je kritizují i lidovci a Strana zelených. Rozhodnout by se mělo ve čtvrtek na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Vláda zároveň neskrývá, že s osudem reforem spojuje svou vlastní budoucnost. Podle premiéra Jana Fischera se po jednání v parlamentu rozhodne, jestli bude kabinet dál fungovat.

"Vláda a já osobně budeme čekat na výsledek jednání. Zda-li se deficit a podíl deficitu na HDP neodchýlí od programového prohlášení vlády. Od toho, co jsme deklarovali jako potřeby stability veřejných financí v době krize. Současně budeme bedlivě sledovat výsledek debaty a podle toho budeme hledat závěry," poznamenal Fischer.

Martina Mašková, Tomáš Pavlíček, Věra Pfeifferová, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme