ODS pro snížení spotřební daně na pohonné hmoty

Až čtyřnásobně se prodejcům pohonných hmot zvedly tržby po avizovaném zdražování. Řada lidí totiž chtěla benzin koupit ještě za nižší ceny, u některých pump se proto tvořily kolony aut. Opoziční občanští demokraté chtějí ještě během září předložit v Poslanecké sněmovně návrh na snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Oznámil to šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta u čerpací stanice

fronta u čerpací stanice | Zdroj: ČTK

Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se od pátku zvedla i o tři koruny na litr a dosáhla až 33 korun. Ceny ale nejspíš ještě dál porostou. Podle některých pumpařů má benzin v pondělí stát místy až 36 korun.

Právě výše spotřební daně se podle ODS neblaze projevuje na současném růstu cen. Jak uvedl Vlastimil Tlustý v České televizi, do státní pokladny totiž jdou dvě koruny ze tří při tomto zdražení.

"Navrhneme úpravu spotřební daně tak, aby nerostl zisk státu právě z tohoto vývoje cen pohonných hmot. Stát profituje na tomto zvyšování cen dvěma třetinami," řekl šéf poslanců ODS.

Záměr občanských demokratů se ale příliš nezamlouvá nejsilnější vládní straně - sociální demokracii. Podle premiéra Jiřího Paroubka se Občanská demokratická strana jen pokouší vytěžit ze vzniklé situace politické body. "Myslím, že nic jiného než momentální populistický zájem ODS nesleduje."

Sociální demokraté chtějí podle premiéra jít spíše cestou kompenzací zvýšených nákladů domácnostem, které by zdražení neunesly. Konkrétní návrh už připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh občanských demokratů naopak vítá ekonom Patria finance David Marek. "V případě tak vysokých cen pohonných hmot, jaké jsou - a další zdražení nás pravděpodobně čeká v nejbližších dnech, by snížení sazeb spotřebních daní mohlo skutečně firmám i domácnostem mírně ulevit a zmírnit dopady současného ropného šoku," řekl Radiožurnálu s tím, že by takové opatření bylo přínosné pro celou ekonomiku.

O možnosti změnit spotřební daň u pohonných hmot kvůli vysokým cenám uvažuje řada evropských vlád.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme