ODS znovu navrhla zrušení některých daní

Občanští demokraté po dvou letech znovu předložili návrh na zrušení daně dědické, darovací a z převodu nemovitosti. U všech uvedených daní ODS tvrdí, že jejich výnosy jsou neúměrně nízké vzhledem k administrativním nákladům na jejich vybrání. Návrhem se bude příští středu zabývat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

politici ODS

politici ODS | Zdroj: ČTK

Občanští demokraté tvrdí, že dle závěrečného účtu za rok 2004 se na těchto daních vybralo zhruba 10,4 miliardy korun, což je 1,44 procent ze všech daňových příjmů.

Daň dědická působí podle ODS proti vytváření a udržování majetkových hodnot a proti utužování rodinných vazeb a vztahů. "My jako pravicová strana se domníváme, že nemají být trestáni lidé za to, že se starají o svůj majetek, nemají být trestány jejich děti," řekl předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Příjem z daně dědické činil v roce 2004 zhruba 100 milionů korun. Daňové inkaso u daně darovací za rok 2004 činilo 818 milionů korun. Na dani z převodu nemovitostí pak stát za rok 2004 vybral 9,46 miliardy korun.

Téměř totožný návrh sněmovna hned v prvním čtení zamítla počátkem prosince 2003. Pro návrh hlasovali jen občanští demokraté, poslanci ostatních parlamentních stran se postavili proti návrhu.

Lucie Weissová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme