ODS zvažuje zavedení jediné sazby DPH. A to 19 procent

ODS ustupuje od své předvolební rétoriky, podle které není zapotřebí zvyšovat daně. Petr Nečas, volební lídr strany, potvrdil, že vláda bude kvůli špatné rozpočtové situaci a slibované důchodové reformě potřebovat nové zdroje. Zvažuje proto zavedení jediné devatenáctiprocentní sazby DPH. Nečas to řekl Hospodářským novinám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci

Předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci | Foto: Tomáš Adamec

Devatenáctiprocentní sazbu DPH totiž navrhují odborníci v čele s Vladimírem Bezděkem a Petr Nečas dopředu avizoval, že návrhy Bezděkovy důchodové komise bude podporovat. Až dosud přitom ODS slibovala, že se bude snažit spravovat státní pokladnu bez zvyšování daní, jen s pomocí efektivních rozpočtových škrtů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Doktor (ODS), Jan Mládek (ČSSD) a David Marek z Patria finance ve Světě o druhé.

Poslanec ODS a člen rozpočtového výboru sněmovny ale namítá, že zavedení devatenáctiprocentní sazby DPH nemusí automaticky znamenat prudké navýšení složené daňové kvóty v České republice. „Jde o to, aby celková daňová zátěž byla co nejnižší, respektive podobná tomu, jak velké daně jsou v České republice v tuto chvíli,“ řekl Doktor.

Devatenáctiprocentní sazba DPH má podle něj výhodu v tom, že neexistuje šedá zóna vytvářená jinou výší daní na vstupu a na výstupu. „Velmi se zmenšuje prostor pro daňové úniky a podobné šibalství,“ podotkl Doktor.

S tím sice souhlasí i ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, ale to je tak jediné. „Tak jak je to navrženo, tak je to mimořádný cynismus a podvod na voličích. Před volbami říkali, že daně zvyšovat nebudou a teď je zvyšovat budou. A bude to zvýšení celé daňové kvóty. Je to maximálně asociální, protože se zvýší ceny potravin, léků a mimo jiné i lístků na fotbal. Daleko nejméně to postihne ty nejbohatší,“ upozornil Mládek.

Reformu to chce, ale prostor je větší

Ekonomové ale doporučují zvyšování nepřímých daní proto, že nejsou tak procyklické, tedy že příjmy z těchto daní nekolísají s vývojem hospodářského cyklu a zaručují stálý příjem státního rozpočtu i dobách recese. „Já si to dovedu představit, ale pak by se musely peníze, které se tím získají, použít na kompenzace důchodcům a jiným sociálně slabším skupinám,“ poznamenal Mládek.

Podle Doktora ale je to do jisté míry účet za čtyřleté odkládání důchodové reformy. „Čím déle budeme odkládat a odkládali jsme zásadní a koncepční opravy důchodového systému, tím silnější a mohutnější gesto musíme učinit teď. Pokud nechceme dojít k bankrotu,“ řekl Doktor s tím, že se nejedná o porušení předvolebních slibů, ale o provozní realizmus.

Podle ekonomů není podíl přímého a nepřímého zdanění ideální a domnívají se, že v Česku existuje prostor pro daňovou reformu, která by změnila daňový systém tak, aby méně poškozovala ekonomiku. „Sbližování sazeb DPH je jedním z těchto kroků. Na straně druhé je ale ten prostor daleko širší. Například degresivní zdanění u vysocepříjmových skupin obyvatelstva,“ připomněl analytik společnosti Patria finance David Marek.

Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme