Odškodnění za zpoždění vlaků se cestující dočkají až za pět let

Práva cestujících na železnici by se měla v budoucnu zlepšit. Senátoři totiž přijali novelu zákona o drahách. Náhradu za zpoždění vlaku budou nicméně tuzemské železnice vyplácet nejdřív za pět let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Návrh odškodnění je obsažen v nařízení Evropské unie o právech cestujících ve veřejné dopravě, ale ministerstvo dopravy využilo možnosti jeho platnost odložit.

Jedním z hlavních argumentů ministerstva dopravy pro pětiletý odklad účinnosti vybraných směrnic byla i stávající výstavba železničních koridorů, která může zpoždění způsobit. Zejména České dráhy by tak prý doplácely na činnost stavebníků.

Nárok na polovinu jízdného

Novela zavádí vyplácení odškodnění za zpoždění vlaků nebo povinnost pravidelně zveřejňovat informace o kvalitě poskytovaných služeb. Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky se tak výrazně zlepšuje postavení cestujících.

"To, co je přibližně v letecké dopravě, se nyní zavedlo do železniční dopravy. V autobusové dopravě se o tom zatím jen začíná mluvit," podotkl Slamečka.

Cestující by měli mít podle novely například nárok na vrácení čtvrtiny až poloviny jízdného, pokud bude zpoždění vlaku větší než jedna hodina. Navrácení peněz ale nebudou moci nárokovat, pokud je dopravce na zpoždění upozorní ještě před zakoupením jízdenky.

Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme