Odškodnění zavlečených do Sovětského svazu se protahuje

Tento týden uplynul přesně rok od přijetí zákona o odškodnění osob neoprávněně odvlečených do Sovětského svazu. Mělo být jakousi satisfakcí za to, že někdejší československý stát nedokázal své občany ochránit před zvůlí stalinského režimu. O odškodnění požádaly asi dvě stovky lidí - dosud ale od státu neviděli ani korunu. Není vyloučeno, že celý případ skončí u Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Stalin likvidoval odpůrce nejen v Sovětském svazu. Například otec Vladimira Skripnika byl odvlečen z Československa v roce 1945, kdy byl 11 let československým občanem a měl tu dvě děti. Po osmi letech zemřel v Gulagu. Žádost 90leté paní Skripnikové o odškodnění vyřizuje podle jejího syna Česká správa sociálního zabezpečení bezvýsledně už rok. "Mně se zdá, že je to spíš liknavost. Proč by se namáhali se o něco starat navíc."

Přestože mají Skripnikovi originální potvrzení sovětských úřadů o tom, kde otec zemřel, správa chce další doklady. V podobné situaci je asi 200 žadatelů. Řízení bylo navíc na rok přerušeno. Podle advokáta Tomáše Sokola jsou požadavky správy nadbytečné. "Česká správa sociálního zabezpečení poté, co umožnila nahradit prokázání těch skutečností čestným prohlášením, postupuje dál tak, že pravdivost toho čestného prohlášení prověřuje, což už by podle zákona nemusela, což je právě jádro toho sporu."

Správa reagovala jen na svých internetových stránkách. Píše, že na tak náročný úkol není technicky ani personálně připravena. Tvrdí, že postupuje podle zákona. Podle advokáta Sokola ji ale mohou klienti zažalovat pro nečinnost a zvažují i podání žaloby k Ústavnímu soudu.

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme