Odstavení jaderných reaktorů v Německu zvedá ceny elektřiny

Cena elektřiny v Evropě roste. Může za to rozhodnutí německé vlády o dočasném odstavení sedmi jaderných reaktorů. Podle deníku Financial Times v Německu ceny elektřiny, kterou producenti dodají do sítí v dubnu, vzrostly dokonce o 17,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesením a tsunami poškozená jaderná elektrárna Fukušima 1 v Japonsku

Zemětřesením a tsunami poškozená jaderná elektrárna Fukušima 1 v Japonsku | Foto: AFP

Německo má dostatečné zásoby energie a odstavení sedmi reaktorů na čtvrt roku by nemělo podle ujištění ministra průmyslu Brüderleho znamenat vážnější problém. Ani on ale nevyloučil zvyšování cen za elektřinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody rostoucích cen elektřiny vysvětlil v Ozvěnách dne předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt

Podle generálního ředitele jedné z největších energetických společností v Německu RWE Grossmana si musí německá veřejnost, která volá po ukončení provozu jaderných elektráren uvědomit, že levná energie a kompletní restrukturalizace dodávek elektřiny je iluzí.

Grossmann zároveň tvrdí, že průmyslová země jako Německo se v současnosti bez uhlí a jaderné energie neobejde.

Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila rozhodnutí odstavit reaktory v úterý. Týká se to těch, které byly postavené ještě před rokem 1980. Důvodem opatření jsou obavy z opakování problémů, se kterými se nyní potýká japonská jaderná elektrárna Fukušima Daiči.

Ceny ženou vzhůru obavy obchodníků z nedostatku elektřiny

Od pátku, kdy Japonsko postihlo velké zemětřesení a následná vlna tsunami, vzrostly ceny elektřiny už o téměř 28 procent. Kromě Německa v současnosti ceny rostou nejvíce ve Španělsku a Francii, která je na výrobě jaderné energie životně závislá.

„Když zastavíte určité zařízení, ať už jaderné nebo jiné, tak je to výpadek, která se těžko nahradí. Čeká se i oživení průmyslu v Evropě, což se s sebou nese požadavek vyšší spotřeby elektřiny. Obchodníci s pocitem, že by mohl nastat problém v budoucím období, se zajišťují a jsou ochotní dát za elektřinu víc, než je obvyklé,“ vysvětlil důvody vysokého růstu předseda českého Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Davida Koubka

I na pražské energetické burze cena elektřiny vystřelila. Proud s dodáním v příštím roce se zdražil skoro o deset procent, podobně elektrická energie pro rok 2013. Jak říká analytik společnosti PPF Asset Management Petr Novák, je to jednoznačná reakce na vývoj v Německu. „Česká burza je ve vleku německé, ceny jsou spojené, cena bude vyšší po celé období minimálně tří měsíců, kdy bude výpadek zdrojů v Německu,“ předpovídá.

Jaderné elektrárny přitom elektřinu vyrábějí většinou levněji než ostatní zdroje. Předseda českého Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt ale uklidňuje, že letos se malých spotřebitelů zdražení elektřiny skoro vůbec nedotkne: „Jedná se především o následující roky 2012 a 2013. Obchody na dodávky na letošní rok jsou uzavřeny.“

Rychlé kroky, k jakým přistoupilo po japonské katastrofě Německo, považuje za unáhlené. „Bezpečnost je třeba dodržovat, ale počkat, co všechno se v Japonsku stalo, vyhodnotit to a podle toho začít dělat testy na zařízeních. Je tady na místě rozvaha,“ podotkl Fiřt ve vysílání Radiožurnálu.

Klára Stejskalová, David Koubek, Martin Hromádka, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme