Odstranění obchodních bariér - hlavní téma jednání WTO

Ve švýcarské Ženevě dnes začal summit Světové obchodní organizace. Mezi jeho hlavní témata patří odstranění obchodních bariér na mezinárodních trzích. Evropskou unii zastupuje jediný vyjednavač, protože obchod spadá pod její společnou politiku. Ministři obchodu jednotlivých členských zemí EU se ale předem nedohodli na společném postupu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti WTO v Ženevě

Protesty proti WTO v Ženevě | Zdroj: ČTK

Neschopnost se dohodnout uvnitř EU by mohla celé jednání paralyzovat. Sporné jsou především zemědělské dotace a subvence vyvážených zemědělských produktů, které poškozují rozvojové země. Jednání by se ale mohlo zadrhnout také na dovozních clech do zemí Evropské unie.

Jaké cíle chce na summitu prosazovat Česká republika, řekl Radiožurnálu náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa: "Česká republika chte, aby se dosáhlo snížení cel na průmyslové zboží, které vyváží zejména do rozvojových zemí. Řada z nich má vysoké celní sazby, což nám snižuje možnost, abychom získali uplatnění na těchto trzích. Na druhé straně se chceme zavázat ke snížení dotací v zemědělství tak, jak vyplývá ze společné reformy zemědělské politiky domluvené v roce 2003."

Dovozní cla do EU je téma důležité zejména pro takzvané "banánové" republiky ve Střední Americe. Evropa jim na jednu stranu poskytuje hospodářskou pomoc, na druhou stranu jim ale svými cly škodí. O tom, že banány jsou důležitým tématem, nepochybuje ani náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa:

"Trochu zjednodušeně se dá říct, že obchodní politika Evropské unie je z velké části o banánech. Nám to přijde možná trochu paradoxní, protože Česká republika měla na banány nulové clo, než vstoupila do EU. Ale pro některé země, jako je Španělsko nebo Francie, jsou důležité. To znamená, že je potřeba, aby Unie dokázala vyjít vstříc těm požadavkům a zavázala se, že bude postupně snižovat celní sazby na dovozy do EU. A pak je větší šance, že se může jednat také o dalších tématech."

Přehrát

00:00 / 00:00

O světovém obchodu mluvil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v poledních Ozvěnách dne (moderátor V. Dvořák)

Zdenka Turková, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme