Odstraňte daňové výjimky, doporučuje Česku šéf OECD

Je tu další potvrzení, že Česku se bude příští rok dařit hůř než letos. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj snížila odhad růstu české ekonomiky pro rok 2012 na 1,6 procenta. Je přitom stále výrazně optimističtější, než Evropská komise, Česká národní banka nebo ministerstvo financí. Generální tajemník OECD Ángel Gurría v rozhovoru pro Radiožurnál zdůraznil, že se Česku nemůžou vyhnout dramatické události v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OECD Ángel Gurría

Generální tajemník OECD Ángel Gurría | Zdroj: ČTK

Kvůli dluhové krizi hrozí akutní nebezpečí, že se do Evropy opět vrátí hospodářský pokles. A ten by se vzhledem k naší provázanosti s eurozónou tvrdě podepsal i na kondici české ekonomiky. Proto bychom se na těžké časy měli připravit.

OECD pochválila vládní snahu o snižování rozpočtového schodku. Stále ale vidí místa, kde je potřeba přidat. Ángel Gurría Česku doporučuje třeba odstranit nejrůznější daňové výjimky, které už nemají oprávnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

S generálním tajemníkem OECD Ángelem Gurríou mluvil redaktor Ondřej Houska

„Výjimky, osvobození a různé dotace, které byly přijaty za poslední roky, stojí velké peníze. Když se na ně zaměříte, tak zjistíte, že se spousta z nich dá zrušit,“ uvedl.

Gurría mluví například o zvýhodnění živnostníků při placení sociálního pojištění. Samostatně výdělečně činní odvádějí výrazně méně než zaměstnanci. A přitom od státu čerpají úplně stejné služby. Na zrušení neopodstatněných výhod se podle něj dají v každé zemi ušetřit miliardy. Je ale samozřejmé, že zrušení výjimek se prosazuje jen těžko. O svá privilegia totiž nechce přijít nikdo.

„Loni se to mohlo zdát jako dobrý nápad zavést pro konkrétní skupinu nějakou výhodu. Jenže víte, co se pak stane? Uděláte z toho zákon a platí to dalších 20 let. A během té doby nikdo neřekne: Hej, neměli bychom to zrušit, protože důvody, kvůli kterým jsme to přijali, už dávno neplatí?“ upozorňuje Ángel Gurría.

Česko tedy může pro vylepšení stavu svých veřejných financí udělat leccos. Gurría ocenil vládní snahu o reformu důchodového systému nebo zdravotnictví. Je ale jasné, že Česko bude prosperovat jen tehdy, pokud se bude dařit i našim obchodním partnerům. A právě odtud můžou přijít pořádně velké problémy.

Eurozóna trpí krizí důvěry. Jen škrty nestačí

Dluhová krize zasahuje už i velké země jako jsou Itálie a Španělsko. Zdá se, že trhy začínají pochybovat dokonce o tom, jestli je eurozóna schopna existovat. „Lidé ztrácení důvěru ve všechny instituce i v politické strany, parlamenty a vlády,“ připomíná generální tajemník OECD.

Důvěru může podle něj vrátit eurozóně jen razantní ozdravění rozpočtů a hospodářské reformy. Právě to Gurría zdůrazňuje: Jen škrty ve výdajích rozhodně nestačí a nemůžou být bezhlavé. To by se státy časem mohly uškrtat až k smrti.

Stejně důležité jsou i reformy, protože jen ony dlouhodobě zajistí hospodářský růst. Je ale otázkou, jestli už situace nezašla tak daleko, že akce politiků trhy uklidnit nedokáží. Možná nakonec nezbude, než se spolehnout na zásah Evropské centrální banky. „Bude muset být pořádně velký, proto se o tom vedou takové diskuse. To, co banka dělá dnes, nestačí,“ míní Gurría.

Evropská centrální banka má k dispozici neomezený objem prostředků. Mohla by garantovat státní dluhy zemí eurozóny nebo jim prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu půjčit peníze. Taková akce ale má své odpůrce, především v Německu. Gurría o její konkrétní podobě nechce spekulovat. Souhlasí ale s tím, že v kritické situaci možná budou muset přijít ke slovu dříve jen těžko představitelná řešení.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme