Odvolaného ředitele CzechInvestu dočasně nahradil Petr Očko

Vládní agentura CzechInvest má od dnešního dopoledne nového šéfa. Petr Očko dočasně povede úřad poté, co ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba včera odvolal ředitele agentury Miroslava Křížka. Důvodem byl pokus o převedení jedné z hlavních služeb agentury - realitního poradenství - na soukromou firmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budovu CzechInvestu prohledává policie

Budovu CzechInvestu prohledává policie | Zdroj: ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce kvůli tomu zcela změnit vnitřní mechanismy CzechInvestu. Proto do jeho čela prozatímně jmenoval Petra Očka.

„Převzetí povinností je pouze dočasné, abychom si nastavili model řízení CzechInvestu, určitě bude třeba vybrat nového ředitele. Pro mě v této chvíli je třeba stabilizovat situaci CzechInvestu a nastavit všechny kontrolní mechanismy tak, abychom jako ministerstvo měli jistotu, že jsou ty procesy nastaveny zcela transparentně,“ uvedl Kuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Petr Očko je sedmatřicetiletý úředník ministerstva průmyslu, kde řídí sekci fondů Evropské unie. Stejné oblasti se věnoval i na ministerstvu dopravy, v Telefonice O2 a na ministerstvu financí.

Spornou zakázku na vyhledávání průmyslových nemovitostí získala firma Glafin, kterou podle dostupných informací médií vede Křížkův známý. Kvůli mediálnímu tlaku se společnost zakázky nakonec vzdala. Existuje navíc podezření z takzvaného tendru na oko, jehož vítěz byl dopředu jasný.

Kvůli této zakázce prohledala minulý týden pražské sídlo agentury protikorupční policie. Odvolaný ředitel CzechInvestu se bránil tím, že převedením realitního poradenství na soukromou formu agentura ušetřila. Podle jeho předchůdce ve funkci Tomáše Hrudy je to ale velmi nepravděpodobné.

„Minimálně do března 2007 nebyl žádný problém řešit tyto věci v rámci existujícího informačního systému, kterým v té době CzechInvest disponoval. Nedokážu si představit, v čem by nějaká firma, která vnikla relativně nedávno a která zjevně nemá žádné odborné zázemí v této oblasti, mohla dělat něco efektivněji, rychleji a levněji než někdo, kdo se tomu věnoval,“ řekl Radiožurnálu Hruda.

Martina Křížka ustanovil v čele CzechInvestu také již bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Oba jsou členy Občanské demokratické strany.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme