Odvolání šéfa CzechTrade nebylo nečekané, říká předseda představenstva AMSP

Ivan Jukl končí na postu generálního ředitele agentury CzechTrade. Z funkce ho po šesti letech odvolal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Důvodem je nová vize exportní strategie 2012-2020 schválená v březnu vládou a z ní vyplývající nová role agentury CzechTrade.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Jukl

Ivan Jukl | Foto: Filip Jandourek

„Agentura CzechTrade vstupuje do nové etapy své existence, čeká ji určitá transformace a jsem přesvědčen, že je správné, aby ji naplňovalo také nové vedení agentury. Změny ve vedení CzechTrade jsou součástí plánu širší reorganizace, jejímž cílem bude zefektivnění a zeštíhlení resortu průmyslu a obchodu,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba důvod odvolání Ivana Jukla v tiskové zprávě.

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček na Rádiu Česko uvedl, že ministr má na odvolání šéfa agentury CzechTrade, která je příspěvkovou organizací MOP, právo. Zároveň ale zdůraznil, že podle něj agentura plnila svoji funkci docela dobře a Jukl byl kvalifikovaným manažerem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odvolání šéfa CzechTrade jsme na Rádiu Česko rozebrali s předsedou představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem.

„Není nic zvláštního, že když si buduje svůj tým, tak si ho postaví z osob, u kterých se domnívá, že dosáhne cíle, které si vytýčil. Věc druhá je ta, že pan ministr hraje vyšší hru, protože odvolává ředitele agentury, která fungovala dobře. Aspoň to tvrdí většina podnikatelů. A pokud chce hrát vyšší hru, musí mít eso v rukávu. Čili předpokládám, že má pan ministr kompetentního a kvalifikovaného manažera, který agenturu převezme,“ uvedl.

Podle Havlíčka však nebylo odvolání Jukla nečekané. „Osobně jsem to očekával a myslím, že pro ty, kteří poslední měsíce sledovali aktivity kolem exportní akademie, to nemůže být žádné překvapení,“ dodal.

Připomněl také, že Asociaci malých a středních podniků a živnostníků nová koncepce proexportní strategie, jak byla nastavena z CzechTrade, úplně nevyhovovala.

„My se domníváme, že by CzechTrade neměl být řízen osobami přímo z ministerstva, ale že by to měl být kvalifikovaný manažerský tým, který chápe potřeby podnikatelů, rozumí exportnímu vzdělávání a dokáže s podnikateli dobývat zahraniční trhy. A domnívám se, že strategie integrace CzechTrade a CzechInvest pod řízením MPO není úplně nejšťastnější,“ uvedl. Dodal, že jestli bylo rozhodnutí ministra správné, ukáže čas.

Karolína Koubová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme