Odvolání šéfa Lesů ČR stále provázejí spekulace

Probíhající šetření Nejvyššího kontrolního úřadu nebo tlaky podnikatelů by mohly stát za pondělním odvoláním generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky Jiřího Olivy z funkce. Olivu odvolal ministr zemědělství Jaroslav Palas po jedenácti letech ve vedení podniku s odůvodněním, že chce omladit management firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Oliva

Jiří Oliva | Foto: Lesy ČR

Vyšetřování v podniku Radiožurnálu potvrdil člen kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu Jiří Kalivoda. "Kontrola u Lesů ČR je teprve na počátku a nedovedu si představit, že by odvolání ředitele státního podniku Lesy ČR mohlo mít souvislost s kontrolou NKÚ."

Mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa řekl, že informaci nemůže komentovat. "My tuto informaci můžeme považovat zatím za spekulaci; nebyl to ten důvod, pro který byl pan Oliva odvolán. Pan ministr má právo dosadit si na vedoucí funkce státních institucí pracovníky, které považuje za ty nejschopnější."

Odvolaný ředitel v poslední době razantně zasáhl do vztahů se zpracovateli dřeva. Tyto firmy nakupují od Lesů ČR dřevo na základě dlouhodobých smluv v určitém objemu, ale když ho nestačí zpracovat, mohou část dodávky vrátit. Za vrácené dřevo přesto od Lesů ČR dostanou zaplaceno 70 procent jeho ceny. To se mělo od příštího roku změnit tak, že Lesy budou za vrácené dodávky platit jen 30 procent.

Jak Radiožurnálu potvrdil odvolaný ředitel Jiří Oliva, jednání se soukromými podnikateli byla často obtížná a složitá. "Může to být skutečně snaha o získání větších, lepších a rozsáhlejších podnikatelských příležitostí, zakázek. My jsme tyto věci realizovali vždycky podle předepsaných pravidel, pokud se jednalo o nějaké projekty mimo obchodní smlouvy, vždycky jsme je důsledně realizovali výběrovými řízeními. Je možné, že tato praxe vyvolávala u některých subjektů odpor a měly jinou představu."

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme