OECD: Česká ekonomika poroste rychleji

Česká ekonomika poroste rychleji. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v dnes zveřejněné zprávě tvrdí, že se dynamika hospodářství zvýší na 3, 9 desetin procenta. To je o osm desetin víc, než organizace odhadovala v červnu. V dalších dvou letech by pak měl růst hospodářství přesáhnout čtyři procenta. Zároveň české vládě radí, aby se soustředila na zlepšení stavu veřejných financí a reformy důchodů a zdravotnictví, jinak současný vysoký růst neudrží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Optimistickou prognózu potvrzuje i náměstek ministra financí Tomáš Prouza. "Vidíme, že česká ekonomika rychle roste a ten růst není tažený jen poptávkou a spotřebou, ale především tvorbou kapitálu a investicemi do budoucna, čili ve vyšší růst rozhodně věříme."

Analytička Raiffeisen bank Helena Horská souhlasí. Dodává, že naše ekonomika má velký potenciál růst. "Česká ekonomika stejně jako její sousedé jsou schopni díky své solidní cenové nabídce uspokojit poptávku evropských firem po levném zboží z Evropy. Tudíž poptávka po subdodávkách z východní Evropy by neměla tolik klesat jako samotná výroba v Evropě. Růst české ekonomiky bude tedy tažen především vývozem, průmyslovou výrobou ale také spotřebou domácností. Česká ekonomika má velký potenciál růstu a může dosáhnout růstu okolo 4 procent v příštím roce."

Podle Prouzy se ale nedá čekat, že se v nejbližších měsících výrazně sníží nezaměstnanost - její pokles bude spíš pozvolný a dlouhodobý. "Je vidět, že podniky vytvářejí nová pracovní místa, ale je třeba se podívat také na strukturu zaměstnanců. Je tu požadavek po nových pracovnících, po lidech s jinými schopnostmi. Je třeba podívat se na vzdělávání českého národa, na podporu výzkumu, vysokého školství a podobně."

OECD upozorňuje i na přetrvávající problémy. Česká republika by měla snížit schodky veřejných rozpočtů a musí reformovat důchody a zdravotnictví - jinak vysoké tempo neudrží.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme