OECD: Česká ekonomika poroste

Česká ekonomika poroste letos a příští rok o více než tři procenta, a to díky oživení hospodářství v Evropské unii. Ve své zprávě o České republice to uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Upozorňuje také na nutnost snížení daní, poklesu schodků veřejných financí a omezení výdajů vlády včetně těch, které jsou dány zákonem. Méně peněz by tak mělo jít například do zdravotnictví nebo důchodového systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Jak prohlásil Andreas Woergeotter, vedoucí oddělení pro Českou republiku OECD, navržená vládní koncepce reformy veřejných financí je málo ambiciózní. "Fiskální konsolidace je nutná. Deficit musí být redukován. Splnění těchto doporučení je nutné také v souvislosti se vstupem do měnové unie. Pro fiskální konsolidaci ale mluví také další důvody, například to, že rozpočtová politika je velmi expanzivní, a to omezuje možnosti monetární politiky, která je pak zbytečně restriktivní."

OECD také konstatuje, že se Česká republika stala hlavním příjemcem přímých zahraničních investic ve střední a východní Evropě. To přispělo k růstu reálných mezd a posílení kurzu koruny.

Markéta Kaclová, Petra Steinerová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme